Venezuelski ministar kulture objavio knjigu o svojoj majci Hrvatici

Foto: Profimedia

Venezuelski ministar kulture Ernesto Emilio Villegas Poljak (54) predstavio je u petak u Caracasu knjigu o svojoj majci Maji Poljak, koja je 1940-ih godina emigrirala iz Hrvatske u tu južnoameričku zemlju. Biografsku knjigu napisao je sa suradnicima na 633 stranice i nazvao Maja mía.

"To je pokušaj rekonstrukcije priče moje majke, Maje Poljak alias María Vera, povodom 100 godina od njenog rođenja", izjavio je Villegas Poljak tijekom predstavljanja knjige u glavnom gradu Venezuele. Knjiga je predstavljena u prostorijama tamošnjih novina Ultimas Noticias u kojima je radila njegova majka po dolasku u Venezuelu.

Prije toga je živjela u centru Zagreba gdje je bila komunistička aktivistica židovskog porijekla, rekao je ministar. "Htio sam ukazati na Maju, njenu individualnost kao žene, novinarke i revolucionarne militantkinje i njen životni put prije nego što je upoznala mog oca Cruza Villegasa", naveo je ministar.

Iz Zagreba otišla tijekom Drugog svjetskog rata

Maja Poljak napustila je Zagreb tijekom Drugog svjetskog rata, a umrla je 2010. godine u Caracasu, dodao je. Villegas Poljak je i sam novinar, pisac i političar. Na mjestu ministra kulture je od studenog 2017. godine. "Majka me je u svom naručju uronila u priče o svijetu, kontinentima, ratovima, organizacijama i osobama koje bi mi, da to nije učinila, bile predstavljene na dalek, nepovezan i nebulozan način", napisao je na poleđini knjige.

Njegova sestra Asia Villegas Poljak (64) je zastupnica u parlamentu Venezuele. Ona je rekla da ta knjiga "daje vidljivost ženama" te im "odaje priznanje". U Venezueli, zemlji s otprilike 30 milijuna stanovnika, živi oko 5000 Hrvata i njihovih potomaka, podatak je Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Pročitajte više