VIDEO Bake kuhaju: "Čuvala sam purane s pet godina. Tada se meso nije jelo svaki dan"

Foto: Index Video

Sadržaj nastao u suradnji s: Lidl

VJETAR vije lišće smokve i čičoke na gruntu bake Božice Lacković, a ona plodove rado skuplja i pretvara ih u fine džemove i zdrave salate. Ovdje je odrasla i rado se vraća. Povela je i nas na svoj grunt i skuhala nam ukusan ručak. 

Njeno rodno selo Andraševec, pokraj Oroslavja u Krapinsko-zagorskoj županiji, prema zadnjem popisu ima 838 stanovnika, pravih sretnika. Žive okruženi zelenilom i uz malo truda i zemlje mogu uzgojiti razno povrće i voće, kako to radi Božica.

"Tu se osjećam sretno, zadovoljno, opušteno", rekla je.

Da stari recepti Andraševca ne bi pali u zaborav, pomno ih prikuplja i piše kuharicu. Neke od njih, pečenku s restanim krumpirom i makovnjaču, skuhala je u šporetu na drva pred našim kamerama. Pogledajte kako ih priprema po receptima koje je učila od majke i bake.

Kao članica raznih kulturnih udruga predano se trudi održati tradiciju svog kraja kako bi i mlađi naraštaji znali što se jelo nekad, kako se oblačilo i slavilo. Božica izrađuje šarene vezove s tradicionalnim motivima na tekstilu i svilene kitice za mladence.

"To radim sebi za volju i od toga radim izložbe", pojasnila je pokazujući grančice ružmarina ukrašene roza, bijelim i plavim svilenim cvjetovima i vrpcom.

Najprije je naložila vatru u šporetu, a zatim krenula pripremati makovnjaču s obzirom na to da za nju treba više vremena. Za pripremu kvasa pomiješala je šećer, brašno, kvasac i toplo mlijeko.

Dok je čekala da se kvas aktivira, u protvanu je začinila vratinu sa soli i svinjskom masti te dodala malo vode. Meso je odmah stavila na pečenje u šporet.

Za tijesto je odvojila žumanjke i bjelanjke četiri jaja. Bjelanjci se čuvaju za nadjev, a žumanjci miješaju s brašnom, šećerom, mlijekom, margarinom, kiselim vrhnjem i kvasom kako bi se dobila smjesa za tijesto.

Dok je mijesila tijesto, Božica je pričala o svojoj mladosti i životu u Andraševcu.

"Imali smo krave, imali smo svinje, imali smo kokoši, purane. Purane sam od svojih pet godina morala čuvati", prisjetila se pa osvrnula na današnje jelo.

"Nije se jelo meso prije kao sada, svaki dan. Jelo se nedjeljom i svecima", pojasnila je završavajući tijesto za makovnjaču, koju je naučila praviti od svoje majke.

Pustila je tijesto da se diže i za to vrijeme u polupečenu vratinu dodala češnjak, luk i čašu domaćeg octa. Potom je pečenje vratila u pećnicu dok ne porumeni.

Kao prilog Božica je pripremila restani krumpir tako što je krumpir skuhala s korom, a onda ga još toplog gulila. Dok se on kuhao, pripremila je nadjev za makovnjaču od snijega od bjelanjaka, maka, šećera, oštrog brašna, vanilijinog šećera, margarina, mlijeka, ruma i kiselog vrhnja.

Zatim je razvaljala tijesto, namazala ga nadjevom i oblikovala dvije makovnjače, koje je potom stavila da se peku.

Ovaj ukusni recept, zajedno s pričom o bakinom životu i njenom bogatom kulturnom naslijeđu, dostupan je na Index Receptima.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Lidl u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više