Video: Bojan Jambrošić novo zaštitno lice Prijatelja životinja

MLADI pjevač Bojan Jambrošić na poziv Prijatelja životinja sudjeluje u njihovoj akciji protiv vršenja pokusa i raznih testiranja na životinjama.

Milijuni životinja diljem svijeta izloženi su bolnim i okrutnim eksperimentima

Svake je godine 35 tisuća životinja u Europi, te milijuni diljem svijeta, izloženo intenzivnoj patnji diskutabilnih testova kozmetičkih proizvoda i njihovih sastojaka. Postoji cijeli niz raznih eksperimenata, a jedan od strašnijih, onaj koji se najčešće koristi na kunićima, ali i psima i mačkama, takozvani je The Drazie Eye Test. 

Obavlja se tako da se kunićima u oči kapaju kemikalije, a zbog činjenice da zbog slabijeg suznog sustava pri podnošenju boli i ne trepću, promjene se za vrijeme testiranja na oku kunića mogu pratiti duže vrijeme.

Drugi ozloglašeni test je LD50 ili "test otrovnosti". Smrtnost životinja tijekom ovog testiranja je oko 50 posto, a iz tog je razloga odnedavno zabranjen u Švedskoj te još od 1996. u Velikoj Britaniji. Testiranje se vrši tako da se životinjama hranjenjem, injekcijama ili inhalacijom malo-pomalo daju određene količine otrova dok se ne ustanovi koja je doza smrtonosna. 

Svjestan svih strahota koje životinje trpe, Bojan se, kao i još neke osobe iz hrvatskog javnog života, poput Fani Stipković, Luke Nižetića, Sanje Duggan ili Luke Novosela, priključio Prijateljima životinja s kojima sudjeluje u ovoj akciji protiv izvođenja testova na životinjama.

"Ovo je zeko Dragić iz utočišta za životinje. Sprijateljili smo se, on sluša mene, a ja njega. Pravi je maneken, ovo je njegovih pet minuta. Miran je i puno bolji od mene, bar tako kaže fotografkinja", predstavio nam je Bojan bijelog kunića, koji je uz pjevača glavni model i zaštitna njuška kampanje.

"Kada sam vidio što im rade, bez razmišljanja sam se odazvao"

"Prijatelji životinja su pokrenuli novu kampanju protiv testiranja na životinjama. Kontaktirali su me i sve mi objasnili te pokazali neke ružne slike nakon kojih nisam morao razmišljati niti trenutka i rado sam se odazvao", dodao je Bojan.

"Osim što ću snimiti fotografije za jumbo plakate koji će biti postavljeni po Hrvatskoj, kroz medije ću pokušati doprijeti do ljudi i upoznati ih sa strahotama kroz koje prolaze životinje te ih potaknuti da prestanu koristiti proizvode koji su testirani na životinjama", rekao nam je Bojan.

Ovo nije prvi put da se Bojan odazvao pozivu Prijatelja životinja. "Sudjelovao sam u akciji udomljavanja životinja koja je organizirana u Čakovcu, a i kod kuće imam psa i mačke koje su udomljene. Upravo je i to jedan od ciljeva ove kampanje. Želimo potaknuti ljude da, ako žele nabaviti životinju, svog novog prijatelja ne kupuju, nego potraže u utočištima", dodao je Bojan.

Pročitajte više