VIDEO Grupi ronioca opasno se približio morski pas, a onda im je u pomoć stigao grbavi kit

Screenshot: YouTube

NA INTERNETU se pojavila snimka koja prikazuje ogromnog grbavog kita kako štiti ronioce kojima se opasno približio morski pas te je odmah privukla puno pažnje. Snimka je nastala u vodama uz Cookovo otočje u južnom Tihom oceanu.

Biologinja Nan Hauser (63) rekla je kako je grbavi kit štitio nju i njezinu ekipu od tigrastog morskog psa koji je kružio oko njih tako što ju je stavio pod svoju peraju, a zatim ih je glavom i ustima odgurivao dalje.

Sisavac težine 25 tona i duljine oko 14 metara u jednom trenu podigao je biologinju i izvan vode, a Nan je rekla kako ovaj "incident" koji se dogodio u listopadu dokazuje prirodu kita da spašava druga bića, što dosad nije bilo snimljeno, piše Daily Mail.

"Nisam bila sigurna što kit namjerava kad mi je prišao, i nije me prestajao odgurivati punih desetak minuta", rekla je Nan, koja živi na Coockovom otočju. "Provela sam 28 godina pod vodom s kitovima, i nikada još nisam imala kita koji je bio toliko brižan i koji je inzistirao da me smjesti pod svoju peraju", dodala je.

Znanstvenici su i ranije viđali primjere kad su kitovi spašavali druge vrste, ali ovo je prvi dokumentirani slučaj u kojem su štitili čovjeka od morskog psa. "Zanimljivo je kako su se stvari okrenule. Provela sam 28 godina štiteći kitove, a u tom momentu nisam ni shvatila da su oni štitili mene", zaključila je Nan.

Pročitajte više