VIDEO Index u Sarajevu: Turista više nego stanovnika, grad vraća olimpijski sjaj

Foto: Press/Index

SARAJEVO film festival u glavni grad Bosne i Hercegovine svake godine namami tisuće gostiju u ljetnom periodu, a Sarajevo je puno i zimi. Turista iz čitavog svijeta sve je više i više, a mnogi se u Sarajevo redovito vraćaju jer, kako kažu, u tom gradu vlada odlična atmosfera i svi se osjećaju dobrodošlo.

Naša je ekipa povodom festivala posjetila olimpijski grad, a osim što smo tražili burek sa sirom u Sarajevu, uz pomoć našeg ljubaznog vodiča Adnana obišli smo najzanimljivije lokacije u Sarajevu i ponešto naučili iz bogate kulture i tradicije ovoga grada.

Tradicija u gradu postao je i kultni "Sarajevo film festival" koji su do sada posjetile brojne holivudske zvijezde, a prošle godine u grad je zbog filma došlo rekordnih 65 tisuća ljudi. Sarajevo se okreće i zimskom turizmu, pa bi ove zime trebala proraditi i žičara, a uskoro bi planine oko grada mogle nalikovati na vrijeme održavanja ZOI 1984.

Za potrebe razgledavanja Index je bio i u crkvi, obišli smo sarajevsku pivaru, nekoliko mahala i vidjeli mjesto atentata na princa Ferdinanda. Pogledajte što smo sve snimili.

Broj turista u Sarajevu  iz godine u godinu raste, pa tako za prvih sedam mjeseci 2017. godine imaju najveci rast broja turista koji iznosi +17% u odnosu na prvih sedam mjeseci 2016. Informacije radi globalni prosjek rasta broja turista je +6%.

Ove godine Sarajlije su oborili rekord po  broja turista u jednom mjesecu, i grad je u srpnju posjetilo 65 tisuća ljudi, 12 tisuća više nego u srpnju prošle godined. S obzirom da se SFF ove godine održava u kolovozu, iz TZ grada Sarajeva očekuju da će uskoro oboriti i ovaj rekord.

Sarajevo spada u red gradova koji na godišnjem nivou ima veći broj turista nego broj stanovnika. Također, Sarajevo je sve manje sezonski grad i broj turista se povećava tijekom cijele godine.

Nakon završene ljetne sezone u gradu se planiraju okrenut i jednom od najvecih potencijala Sarajeva kao olimpijkog grada,a to su olimpijske planine koje su udaljene od centra Sarajeva svega 20-25 minuta vožnje. Trenutno najveće gradilište u Sarajevu je upravo na olimpijskoj planini Bjelašnici gdje se postavlja novinova žičara i sustav umjetnog osnježavanja. Sarajlije Bjelašnici žele vratiti olimpijski sjaj, a to bi se moglo dogoditi već na početku sljedeće skijaške sezone.

Pročitajte više