VIDEO Maturanti na norijadi: "Ljudi, bježite iz Hrvatske, nema budućnosti ovdje"

Foto/Video: Index

DANAS su maturanti diljem zemlje obilježavali kraj srednjoškolskog obrazovanja. Zagrebački maturanti od ranog jutra su slavili na ulicama grada, a mi smo ih nakratko ulovili tijekom feštanja i postavili im nekoliko pitanja.

Najviše nas je zanimalo je li pandemija koronavirusa utjecala na njihovo školovanje, budući da je posljednje dvije godine dio školaraca morao od kuće slušati online nastavu, umjesto da sjedi u klupama u školi sa svojim kolegama. Mišljenja o utjecaju korone na školovanje su podijeljena.

"Da, jako je utjecala", "Nismo išli dvije godine u školu, nismo imali maturalac i prebrzo je sve prošlo", "Pozitivno je utjecala, prošao sam razred zahvaljujući njoj", "Izgubili smo dvije godine školovanja", "Jedina posljedica koju smo osjetili je što nismo išli na maturalac", rekli su maturanti.

Od mladih maturanata doznali smo i što im smeta u ponašanju starijih ljudi te što bi im poručili.

"Starijima bih poručila da imaju više razumijevanja za nas", "Skupite živce za nas", "Sve naše odluke prihvatite, znamo kaj radimo", "Na mladima svijet ostaje", rekli su. 

Naravno, nismo izostavili ni uobičajena pitanja, kao, recimo, kako se pripremaju za maturu.

"Ne pripremam se za maturu", "Već godinu dana se spremam za maturu", "Od sutra", "Prepisat ćemo maturu", "Mi smo prepametna online generacija i maturu ćemo prekucati", glasili su odgovori.

Dio maturanata želi odseliti iz države

Pitali smo ih i što planiraju nakon srednje škole.

"Fakultet, svakako", "Planiram pokrenuti biznis za koji ne treba znati policija", "Prvi izbor mi je Šumarski fakultet, ali imam rodbinu u Münchenu pa sam mislio tamo otići", "Raditi s minimalnom plaćom", "Nema planova", "Planiram otvoriti obrt za čupanje obrva. Ako tko treba čupanje obrva, neka se javi", rekli su.

Otkrili su i planiraju li ostati u Hrvatskoj ili će odseliti van.

"Vjerojatno idem van, sjever...", "Mislim da ću ići u Njemačku", "Hrvatska je najbolja zemlja ikad", "Ne mogu vani živjeti", "Imam mogućnost otići van, ako ne uspijem u Hrvatskoj, idem van", "Ljudi, bježite iz Hrvatske, korumpirano je, nema novca za dobar rad", "Nema budućnosti u Hrvatskoj", govorili su maturanti.

Okupljanje na Trgu pa odlazak na Bundek

Podsjetimo, ovo je bila prva norijada nakon dvogodišnje pandemijske pauze. Ove godine nije bilo programa na Trgu, no iz Grada su izvijestili da maturante neće spriječiti da se tamo okupljaju - i nisu. Od jutra su maturanti bili na Trgu, pjevali, družili se i kupali u fontani, a bilo je i onih koji su palili bengalke.

Nakon Trga maturanti su u kolonama otišli na Bundek. Tamo su se rasporedili po parku, sjedili u grupicama te pjevali i slušali glazbu, a tijekom popodneva bio je organiziran glazbeni i scenski program -  DJ Kiki B, Ružno pače, DJ Vermont, The Kings, Mimi Mercedez i DJ Turk. Program je trajao od 12 do 20 sati.

Tomašević posjetio maturante

Na Bundeku je maturante posjetio i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Neki su se fotografirali s Tomaševićem, a bilo je i onih koji su ga tražili da im se potpiše na majicu. Dok je Tomašević pozirao s maturantima, drugi su pjevali Čavoglave.

 

Redari su zbog sigurnosti na Bundeku osiguravali da se maturanti ne približavaju jezeru, a intervenirala je i hitna pomoć. 

Jedna stvar oko koje se maturanti svake godine potrude su natpisi na majicama. I ove godine bili su vrlo kreativni - neki više, drugi manje. Prikupili smo fotografije zagrebačkih maturanata i njihovih majica te vas u anketi pitali koji natpis vam je najbolji. U anketi i dalje možete glasati, a ona se nalazi OVDJE. Složili smo i veliku galeriju s današnje norijade.

Pročitajte više