VIDEO Moćnim mikroskopom pokazao što sve živi u svježem povrću koje jedemo

Screenshot: Rumble

STUDENT biomedicine koristio je mikroskop kako bi otkrio što se nalazi na površini svježeg povrća.

Zaboravite stjenice - 28-godišnji student biomedicine Martin Kaae Kristiansen odlučio je otkriti što se skriva u svježem povrću koje jedemo. Koristeći moćan mikroskop na danskom sveučilištu Aalborg, Martin je otkrio čitav svijet organizama koji se skrivaju u povrću koje je kupio u običnoj trgovini.

Od mrkve i krumpira do celera i poriluka, njegov mikroskop pokazao je da ništa nije sigurno od zaraze insektima - grinjama, lisnim ušima, okruglim crvima, larvama i mušicama koje vrebaju u povrću.

"Koristeći mikroskop, mogao sam povećati stvari više od tisuću puta", rekao je Martin. "Celer i poriluk bili su daleko najbolje mjesto za pronalaženje kukaca", dodao je. Objasnio je kako većina tih insekata nije opasna za ljude, no neki mogu biti.

"U uzorcima koje sam uzeo, pronašao sam uglavnom mrtve insekte, grinje i lisne uši. Neki od mrtvih insekata čak su bili prekriveni s plijesni."

"Od živih buba koje sam pronašao, bilo je raznih grinja, velikih larvi, okruglih crva, tardigrada, neidentificiranih ličinki i, naravno, puno bakterija."

"Pobrinuo sam se da nađem barem dva od svih prisutnih organizama kako bih s određenom sigurnošću mogao reći da to nije bila samo jednokratna slučajnost."

Martin je ponudio i neke savjete za pripremu povrća. "Pranje povrća puno pomaže", rekao je. "Kuhate li povrće, živi insekti trebali bi umrijeti, a ako ne, vaša će ih želučana kiselina najvjerojatnije ubiti.

No na kraju, sve su to samo dodatni proteini."

Pročitajte više