VIDEO 40 minuta vožnje od Zagreba nalazi se pravo gastronomsko bogatstvo

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Turistička zajednica Zagrebačke županije

PO domaće tartufe više ne morate u Istru. Ovaj gastronomski specijalitet udaljen je oko 40 kilometara od Zagreba, a nalazi se u Turopoljskom lugu. 

Da su tartufi specijalitet, dokazuje i činjenica da se za njihovo traženje obučavaju psi tartufari. Obučiti se može svaku pasminu, ali poneke imaju i genetske predispozicije za to. Lagotto romagnolo talijanska je pasmina koja je poznata i kao talijanski pas za vodu. Kali je ime psa koji pripada ovoj pasmini i u Turopoljskom lugu s tartufarom Petrom Alebićem uspješno pronalazi tartufe već osam godina.

''Moja najbolja godina je bila kad sam u dva dana uspio osam i pol kila crnih tartufa izvaditi. Kali ima 9 godina i počeli smo kad je bila štene. Talijani ovu pasminu koriste već oko 6 desetljeća za traženje tartufa", ispričao je Alebić. 

Domaće tartufe, koje pronađe zajedno s turistima i posjetiteljima, moguće je kušati u lokalnim restoranima. Jedan je od njih i Korak, restoran koji je udaljen 40 minuta vožnje od Zagreba, a dobitnik je Michelinove zvjezdice.

''Ova priča nije nastala slučajno, već je prisutna dulja tradicija. Brat je ovdje kuhar, a ja vodim cijelu restoransku priču. Nema nekog posebnog recepta kako doći do Michelinove zvjezdice'', rekla je Vera Korak, voditeljica istoimenog restorana. Dodala je da se radi o domaćoj recepturi.

"Sve što konzumiramo mi proizvedemo sami. Od povrća, voća, suhomesnatih proizvoda, pa i sireva'', potvrdila je.

U restoranu Korak, osim gastronomske, prisutna je i bogata vinska ponuda, kako crnih tako i bijelih sorti.

''Imamo bačve još iz 1938. godine, od svog pradjeda. Koristimo uglavnom drvo i tome smo vjerni'', zaključila je Korak.

Index.hr je u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije napravio poseban portal Otkrij svoje na kojem je moguće otkriti sve čari Zagrebačke županije, a informacije su dostupne i ovdje

Sponzorirani sadržaj donose Index i Turistička zajednica Zagrebačke županije u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više