VIDEO Najgori hitovi 2015.: Prisjetite se najsramotnijih trenutaka prošlih izbora

Foto: Index/Facebook/Hina

JOŠ MALO i ponovno izbori.

To je i više nego dobro vrijeme da se prisjetimo nekih prošlogodišnjih bisera koji su nas nasmijali, naživcirali i natjerali na kolutanje očima. I da, sve ovo desilo se u kratkom vremenu. I to je samo dio raskošnog repertoara domaćih političara.

1. Mostovo cirkusiranje s javnim bilježnikom

Nekad davno, prije nego je ispucao svoju dobrodošlicu gomilom obraćanja javnosti i koaliranja koje nije tako nazivao, Božo Petrov bio je netko u koga su ljudi polagali velike nade. Jedna od predizbornih forica bila je i ovjeravanje izjave da nakon izbora neće u koaliciju ni s HDZ-om ni SDP-om. Svi znamo kako je završila ta simpatična epizoda.

2. HDZ-ovo naplaćivanje duga

Tijekom skupa u Osijeku, Miljan Brkić Vaso odlučio je na pozornicu izvesti Enu Šarac, djevojku koja se godinama bori protiv raka i kojoj je, da budemo fer, HDZ pomogao... I onda to "naplatio" korištenjem priče u predizborne svrhe.

3. Karamarkovo nabrajanje

Nitko ne kaže da su izbori mačji kašalj, ali poznavanje programa s kojim izlazite minimum je koji se od vas očekuje. A tih tričavih pet laži stvarno ne bi trebao biti preveliki problem, no...

4. Glavaševa "crna garda"

Jedan od najluđih poteza prošlih izbora svakako su HDSSB-ovi crnokošuljaši. Stranka je objasnila da je svrha "Slavonske sokolske garde", između ostalog, "sportske i rekreacijske" prirode. Jer kad Glavaš oko sebe okupi gardu u crnom, prva misao koja vam proleti glavom je: "U zdravom tijelu zdrav duh".

5. Ilčićev izlazak iz anonimnosti

Izbori 2015. iznjedrili su kojekakve pojave i likove, a jedna od zvijezda kratkog sjaja bio je i hrastaš Ladislav Ilčić. Prvo za njega niste čuli, onda su vas mediji nepotrebno podsjećali na to da nikad nije masturbirao i da smatra da su homoseksualci nesretni jer iz njih "možda progovara savjest", a onda je postao dijelom Domoljubne koalicije i "oduševio" javnost izjavom o muslimanima i ponovno utonuo na anonimnost nestavši u moru daleko većih afera koje su uslijedile.

6. Milanovićevo domoljublje i buđenje vjere

Postoje tri načina da u kasnijoj dobi otkrijete Boga: skidanje s droge, traumatično iskustvo ili psihička bolest. A ako ste Zoran Milanović, postoji i četvrti slučaj - izbori. Naime, Zoran Milanović je prošle godine ekspresno otkrio Boga izjavivši da upravo SDP predstavlja "prave domoljubne i kršćanske vrijednosti". To je dokazao i čestim spominjanjem Franje Tuđmana, mantranjem riječi "Hrvatska" na skupovima i usputnim referiranjem na "svoje" koji su bili Hrvatine iz Dalmatinske zagore i katolici.

7. HDZ-ovo osvajanje klubova

Možda nismo dobili suvislu vladu kojom bi se ponosili, ali dobili smo disko hit.

 8. Markićkin izlazak na izbore

Tamo negdje 2013. Željka Markić i njezin pokret U ime obitelji dobili su nevjerojatni vjetar u jedra organiziravši nepotreban referendum kojeg se najbolje ne prisjećati. U periodu do izbora 2015., Željki Markić predviđali su sjajnu budućnost, a spominjalo se čak i predsjednikovanje. No, izbori 2015. pokazali su da interes za nazadnost itekako postoji, ali da čak i radikalna desnica želi simpatičnije zaštitno lice. U ime obitelji doživio je apsolutni potop. 

9. Josipovićevo ???

Smisao predizbornih spotova je da jasno i u kratkim crtama prenesu političku poruku stranke ili pojedinca... Osim u slučaju Ive Josipovića koji vjeruje da su dva drvena štapa i pogled koji govori "vjerovao sam da će biti samo prdac, a onda se dogodilo nešto puno gore" dovoljno jasna poruka.

10. Pobjednička terevenka

Prošlogodišnji ulazak u kratak, ali nazadan period vladavine Domoljubne koalicije u knjigama iz povijesti zauvijek će ostati zabilježen kao godina u kojoj je mlada Hrvatska odlučila eksperimentirati s drogama. No, ništa nije kvalitetnije oslikalo ovo unazađenje od nezaboravne metamorfoze pojedinaca koji su se pred našim očima pretvarali praljude.

Uglavnom, letvica je prošle godine spuštena izuzetno nisko, a možemo li niže, pokazat će vrijeme. 

Pročitajte više