VIDEO Ovo je najstarija i najveća vinska arhiva u Hrvatskoj s preko 65 tisuća butelja

Foto: Index Video

Sadržaj nastao u suradnji s: Kutjevo 

HRVATSKA vina na svjetskim natjecanjima redovito osvajaju najveće medalje i ulaze u kategoriju šampiona. Na 420 hektara vlastitog vinograda prostire se Kutjevo, vinarija zaslužna za prestižni status domaćeg vina. Natječu se i na svjetskoj razini te osvajaju brojne medalje. Počeci vinarije sežu još od davne 1232. godine. 

Zavirili smo u najveću i najstariju vinsku arhivu u Hrvatskoj, s više od 65 tisuća butelja vina, a više o vinima koja su obilježila 2023. godinu rekao nam je enolog Ivan Marinclin. 

“Protekla godina je bila uzbudljiva što se tiče samog vinogradarenja, ali i vinarenja ovdje kod nas u Kutjevu. Nekako smo ju zapečatili našom graševinom Vinkomir. Kroz sam položaj istaknuli smo osobnost vina, njegovu svježinu, mineralnost i aromatiku”, rekao je Marinclin. 

Vrhunska graševina, linija vrhunskih vina iz Kutjeva, izašla je na tržište u svibnju 2023. godine i na prvom natjecanju je već osvojila zlato na svjetskom vinskom natjecanju Decanter. Prošla godina bila je iznimno uspješna za vinariju Kutjevo te su dobili osim zlata još dvije medalje.

“Graševina Kutjevo zabljesnula je sa srebrom na svjetskom natjecanju vina Decanteru. Onda možete samo zamisliti koje su kvalitete sva naša ostala vina”, istaknuo je Ivan Marinclin. 

Natjecanje Decanter protekle godine oborilo je rekord s prijavljenih više od 182 tisuće vina, a od toga 480 iz Hrvatske. Medalje na ovakvom natjecanju potvrđuju konzistentnost i kvalitetu vina koja proizvodi Kutjevo.

Prema riječima Ivana Marinclina, vinarija Kutjevo kolijevka je ledenih vina u Hrvatskoj, a svoj prestiž dokazuje osvajajući najveće medalje na svim natjecanjima, što pozicionira hrvatska vina po kvaliteti na visoko mjesto na svjetskoj ljestvici.

Ledena vina posebna su vrsta desertnog vina nastalog od grožđa koje je bilo zamrznuto još dok se nalazilo na trsu. Mošt je prilično gust, poput meda, a prolazi samo jako koncentrirani sok koji sadrži velike količine šećera, najgušći koncentrat mošta, nakon čega počinje veliko umijeće fermentacije.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Kutjevo u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više