VIDEO Pedja Bajović: "U duši sam Jugoslaven i ne možete mi ništa - osim smijati se"

Foto: Press

ZAGREBAČKA scena stand-up komedije danas obiluje programskim večerima smijeha, ali i komičarima koji svojom raznolikošću obogaćuju gradsku ponudu ovog žanra. Manje upućeni dio javnosti među komičarima prepoznaje svega par imena - ona koja imaju veliku medijsku eksponiranost i dobre sponzorske ugovore.

Međutim, publika koja u metropoli prati stand-up scenu još od njenih početaka, prije više od 12 godina, dobro poznaje imena onih koji ih u klubovima nasmijavaju s mikrofonom u ruci, svatko na svoj način.

Među njima su i oni koji laju, ali ne ujedaju te oni tihi, a brutalni; zatim komičari koji se u svojim šalama ne libe dotaći kontroverznih tema te oni koji su se specijalizirali na svakodnevne banalnosti i trivijalnosti ili koji sadržajno ne idu predaleko od vlastitog tijela. Neki od komičara će još neko vrijeme ostati u svojim dvadesetim godinama, a neki su već debelo zagazili u četrdesete. Postoje komičari i komičarke koje politika ne interesira, a onda je tu i on – najpolitičkiji stand-up komičar u Hrvatskoj i šire!

"Ja politiku i poznajem i pratim, ali mi je s vremenom ova dnevna postala dosadna, jer se uglavnom svodi na obično kokošarenje. Sada su mi sociološki interesantniji oni koji ih biraju na izborima, a izbora kod nas – nikad ne fali", objašnjava Pedja Bajović, koji će u utorak, 25. travnja, u Lisinskom pred publiku izaći sa svojom prvom tematskom predstavom S NOGU*.

Predstava kojoj u podnaslovu stoji (*Sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije) prvi je cjelovečernji tematski show ovog regionalnog stand-up komičara, nastao 2012. godine za potrebe turneje koja je obuhvatila Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru. U međuvremenu je gostovao i u Makedoniji i na Kosovu, ali i u SAD-u, Kanadi, Australiji, skandinavskim zemljama, Češkoj, Austriji, itd.

U opisu stoji da je to priča o nama danas. O ljudima koji su nastavili živjeti tu – na ovim “našim prostorima”, u “regiji” ili “regionu”, zapadnom Balkanu, u bivšoj Jugoslaviji… Uglavnom – o nama sada i tu. Iako razdvojeni, neka su svakodnevna iskustva gotovo identična, dok su neka kao da su jedni na Zemlji, drugi na Mjesecu, a treći na Marsu… pa sve do nepriznatog Plutona.

"Nema tu nikakve nostalgije, ne pričam puno o onim vremenima prije; Titu, nesvrstanima i radnim akcijama… Ja govorim o iskustvima života i intenzivnog rada u svim ovim zemljicama u zadnjih par desetljeća. Shvatio sam da je to našim ljudima puno interesantnije, nego da im govorim o svojim iskustvima iz, primjerice, Mađarske ili Austrije. Pitam se zašto?", uz smiješak govori Pedja Bajović.

"Da, u duši sam Jugoslavenom, ali ne u političkom smislu. Kulturološki se tako osjećam te ne predstavljam nikakvu prijetnju bilo kome. Ismijavam i one kojima je sve ono prije bilo bolje nego ovo danas, ali i one koji imaju psihofizičke manifestacije na sam spomen te riječi na "J". To činim na način koji provjereno nasmijava ljude i jako sam ponosan na to", nastavio je.

Pedja Bajović jedan je od pokretača scene stand-up komedije u Hrvatskoj i susjednim zemljama. U svojoj karijeri, započetoj 2005. godine, obišao je više od dvadeset zemalja svijeta te nekoliko stotina gradova. Finalist je uglednog svjetskog natjecanja The Funniest Person in the World prošle godine u Helsinkiju, a okušao se i na jednako velikom natjecanju u američkom Seattleu 2012. godine.

Hrvatsku scenu predstavio je i na najpoznatijem svjetskom televizijskom kanalu za komediju - Comedy Central Extra, a za svoj rad 2014. godine dobio je i priznanje za najboljeg veterana stand-up komedije, na manifestaciji Adria Comedy Awards u Skoplju.

Index vas vodi na tematsku predstavu S nogu. Pet najbržih čitatelja koji nam se jave sa svojim podacima na e-mail adresu index.nagrada@gmail.com osvojit će po dvije karte. Dobitnici će biti obaviješteni e-mailom.

Pročitajte više