VIDEO Pitali smo građane o biootpadu, jedan je odgovor posebno iznenadio i nasmijao

Foto: Index Video

Sadržaj nastao u suradnji s: Nestlé 

ŠTO stavljate u biootpad? Znate li kako se odvaja meso? Što s ljuskama od jajeta? Dali smo građanima pet sekundi da odgovore na ta i druga pitanja.

Da prvo pitanje ne bi bilo teško, pitali smo ih da nabroje tri zelene stvari. Međutim, nismo sigurni da su se najbolje snašli. Na pamet su im pali jabuke, luk, alge, kelj i druga zdrava zelenjava, ali i gumeni bomboni.

Potom smo ih pitali da nabroje stvari na slovo "K" koje se mogu odložiti u biootpad. Jedna djevojka je rekla da je u biootpadu mjesto kornjači, a kako su se snašli drugi, pogledajte u videu.

Jaja su namirnica koja se svakodnevno nalazi u raznim jelima i desertima. Pitali smo prolaznike da brzo nabroje načine na koje ih spremaju. Jedna djevojka je rekla da se jaje može pohati…

A što s ljuskama nakon pripreme jela? One se, kao i talog od kave, ostaci i kora voća i povrća, vrećice od čaja, kosa, papirnate maramice i drugi slični ostaci svrstavaju u biootpad. On čini skoro trećinu kućnog otpada i vrijedna je sirovina za proizvodnju kvalitetnog komposta.

Hrvati mjesečno bace oko 12 kilograma hrane, a 40 posto toga moglo bi se iskoristiti, pokazalo je istraživanje o otpadu od hrane u RH koje je provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Stoga je Nestlé Adriatic četvrtu sezonu edukativne inicijative #BirajZeleno u potpunosti posvetio podizanju svijesti o važnosti smanjenja otpada od hrane i mogućnostima prenamjene ostataka hrane u nove obroke. Tako građani na besplatnim radionicama o otpadu od hrane mogu doznati kako bolje iskoristiti namirnice koje već imaju kod kuće i time smanjiti količinu otpada od hrane.

Raspored održavanja radionica bit će objavljen na Nestlé Facebook stranici, a broj mjesta je ograničen.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Nestlé u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više