VIDEO Pitali smo mlade koliko često piju. Iskreno su nas iznenadili odgovorima

Foto: Index Video

Sadržaj nastao u suradnji s: HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića

MLADI, razuzdani i neumjereni u piću. Tako otprilike izgleda dominantna, stereotipna slika o mladim ljudima kojima se netom nakon punoljetnosti otvorio svijet pun kušnji. Međutim, nisu svi neodgovorni. 

Izašli smo na zagrebačke ulice i nekoliko mladih ljudi pitali o njihovom odnosu prema alkoholu, najčešće prvom uzročniku ovisnosti s kojim se susreću. Kakve smo odgovore snimili, pogledajte u videu. 

Većina ih je rekla da alkohol pije u nekoj prigodi, kao što su rođendani, ili vikendom. Jedan mladić priznao je da je u zadnjem izlasku bio neumjeren. 

Kad smo ih pitali koliko je pića umjereno, dobili smo šarolike odgovore. 

"Do tri čaše, ali svatko ima drugačiji kapacitet", rekla je jedna djevojka, a dva studenta složila su se da su to tri-četiri piva. S njima su se složile i dvije djevojke, koje su dodale da to ovisi od osobe do osobe. 

Jedan mladić rekao je da je po njemu u redu popiti čašu vina nakon ručka.

"Opijanje generalno nije dobro, tako da ne bih preporučio nikome", dodao je. 

Kao i u svemu u životu, važno je biti umjeren. Prema smjernicama Europske unije, odgovorna konzumacija alkohola znači ne piti više od dva pića dnevno za muškarce i jednog pića dnevno za žene. 

Opasnost se javlja kod pojave binge drinkinga, odnosno konzumacije pet ili više standardnih pića za muškarce ili četiri ili više za žene u roku od dva sata, s ciljem brzog opijanja.

Binge drinking se povezuje s povećanim rizikom od niza zdravstvenih i društvenih problema, uključujući oštećenje unutarnjih organa, povećanu mogućnost nesreća i ozljeda, ali i pojavu problema i teškoća u obiteljskom, radnom i društvenom životu.

Foto: Promo

Kako bi podigla svijest o odgovornoj konzumaciji alkohola, HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula je kampanju #MaloPomalo. Na web-stranici konzumirajodgovorno.hr možete pronaći puno korisnih informacija i savjeta. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više