VIDEO "Pjesma samoubojica" skriva najmračniju legendu u povijesti glazbe

Screenshot: Youtube

POZNATO je da glazba povremeno zna imati snažan utjecaj na ljude, a neke su pjesme s razlogom postale klasici i ušle u glazbenu legendu.

Nešto morbidnija legenda veže se za pjesmu "Gloomy Sunday" (Sumorna nedjelja) mađarskog kompozitora Rezsa Seressa, koja je također poznata kao "Pjesma samoubojica".

Originalni tekst pod nazivom "Svijet se završava" govorio je o očaju uzrokovanom ratom, a završava molitvom. Pjesnik László Jávor napisao je novi tekst i tako započeo jednu od najmračnijih priča u povijesti glazbe.

U Jávorovom tekstu glavni junak slomljen smrću svoje ljubavi počini samoubojstvo, a od prvog je objavljivanja pjesma privukla veliku pozornost.

Pjesma je u Mađarskoj prvi put objavljena 1935., iako skladatelju nije bilo lako naći nekog tko ju je voljan objaviti.

"Nije stvar u tome da je pjesma tužna. U njoj postoji nekakav nesvladiv očaj. Mislim da nikom ne bi činilo dobro da čuje ovu pjesmu", rekao je jedan od izdavača.

Za pjesmu se veže legenda da je stotine ljudi u Mađarskoj počinilo samoubojstvo nakon što su je prvi put čuli, a njenoj reputaciji nije pomoglo ni to da se i sam skladatelj ubio u siječnju 1968., 35 godina nakon što je napisao pjesmu.

Pjesma je ipak ubrzo prešla granice Mađarske i već je 1936. prevedena na engleski, a s njom su putovale i priče o samoubojstvima.

1941. godine obradila ju je slavna Billie Holliday. Njen se tekst razlikovao od originala i bio znatno ublažen, ali za vrijeme Drugog svjetskog rata bila je zabranjena. BBC nije emitirao pjesmu kako ne bi narušavao moral engleskog stanovništva u ionako teškim ratnim vremenima.

Zabrana je ukinuta tek 2002. godine, piše Snopes.  

Pročitajte više