Video: Prelijepi bengalski tigrovi kao manekeni na snimanju u studiju

PRVI put su fotografirane sve četiri vrste bengalskog tigra u profesionalnom studiju smještenom u Južnoj Karolini. Za foto shooting bio je zadužen dr. Bhagavan Antle, veterinar koji proučava tigrove pri institutu za rijetke životinjske vrste. "Poput fotografija ljudi, ove posebne fotografije koje smo uspjeli snimiti pokazuju mnoge karakteristike ovih nevjerojatnih životinja, kao i njihovu dob i osobnost. Bilo je nevjerojatno vidjeti ih jednog do drugog, kako uživo tako i na fotografijama", rekao je dr. Bhagavan Antle.

Najveći tigar težio 270 kilograma

Bengalski tigar je najbrojnija podvrsta tigra i druga po veličini nakon sibirskog. Četiri vrste razlikuju se uglavnom po boji, od tamno smeđe, žute, svjetlo narančaste prema svjetlijoj, sve do potpuno bijele koja je iznimno rijetka. Žive uglavnom u Indiji i Bangladešu, dok ih se može naći i u Nepalu, Butanu, Mianmaru i južnom Tibetu. Mužjaci dosežu dužinu od 270 do 310 centimetara a ženke od 240 do 265 centimetara. Rep odraslog mužjaka dugačak je do 95 centimetara a najveći bengalski tigar ikada viđen teži 270 kilograma i to je bilo 1984. godine.

Usprkos uobičajenom vjerovanju, bijeli tigrovi nisu albino tigrovi, jer im se u suprotnom ne bi vidjele pruge. Često se misli da žive u Sibiru, gdje im se boja dlake kroz evoluciju razvila kao prirodna mimikrija, međutim, to mišljenje nije ispravno jer potječu iz Indije. Naime, samo se radi o recesivnom genu zbog kojih imaju i ružičaste noseve, bijele do kremaste boje krzna, te plavih, zelenih ili žućkasto smeđih očiju.

Nadriliječništvo

Tijekom posljednjih sto godina krivolovom i uništavanjem šumskih predjela njihov je broj s nekoliko stotina tisuća pao na manje od dvije i pol tisuće. Osim toga, lovljeni su kao trofeji, dok se neki njihovi dijelovi tijela koriste u "kineskoj medicini" - prema vjerovanjima pripravci od tigrovih kostiju ili zubiju daju "tigrovu snagu". Radi se zapravo o ničem drugom doli nadriliječništvu koje nema nikakve veze sa snagom (eventualno placebo, ali i to je upitno, op.a) nego je to izmišljena forma krivolovaca koji na taj način zgrču silne novce od naivaca.

Lana Vukičević
Foto: JLP

Pročitajte više