Video: Projekt Arc Island - stvaranje nove civilizacije

JESTE li spremni sudjelovati u izgradnji potpuno nove civilizacije? Ben Way, 31-godišnji poduzetnik, koji je prvu tvrtku pokrenuo s 15, a u idućih par godina zaradio 25 milijuna funti, zasigurno jest, stoga je uz pomoć stranice KickStarter pokrenuo "Project Arc Island".

Vlastito pravo, politika i gospodarstvo

Otok bi bio sastavljen od mnoštva modula, s mogućnošću neprekidne nadogradnje i širenja, a bio bi veličine Manhattana. Way sanja o pokretanju prave male civilizacije, koja ne bi bila samo produžetak neke države, već država za sebe, s vlastitim političkim uređenjem, energetski neovisna o ostatku svijeta, vlastitim državljanstvom, ekonomijom i pravnim sustavom.

Da bi se projekt uopće pokrenuo, potrebno je skupiti 50.000 dolara, i to do 8. lipnja - zasad je skupljeno tek 3.664 dolara od strane 36 "sponzora". Svatko može donirati iznos po želji, a ovisno o iznosu zauzvrat dobivate vlasništvo nad određenom površinom otoka, ako se ikada izgradi. Za 1 dolar ćete tako dobiti 1 kvadratni centimetar, za 500 dolara već imate državljanstvo i putovnicu itd.

Zajednički napor za stvaranje novog društva

Tih 50.000 dolara, naravno, nije dovoljno za projekt - novac je namijenjen privlačenju mladih i talentiranih arhitekata i inženjera, koji bi započeli rad na detaljiziranju prvog modula. Nakon toga, Way namjerava privući veće sponzore i korporacije koji bi bile voljne ulagati ozbiljnije iznose.

Iako je Way dovoljno bogat da sam financira velik dio projekta, za ovakav se pristup odlučio kako bi u izgradnju novog društva uključio tisuće različitih ljudi, s raznim talentima i idejama, što bi, smatra, pomoglo da nova zajednica zaista starta kao društvo, a ne kao poslovni plan nekog poduzetnika. Grafički prikaz iz videa služi samo za estetski dojam i ilustraciju.

Pročitajte više