VIDEO Ratni veteran u 101. godini oborio rekord u skakanju padobranom



RATNI veteran Verdun Hayes (101) koji je kao pripadnik britanske vojske sudjelovao u slavnom desantu na Normandiju na Dan D, u nedjelju je oborio svjetski rekord u kategoriji najstarije osobe na svijetu koja je skočila padobranom, pišu britanski mediji.

Uz neustrašivog Verduna iz zrakoplova su u nedjelju u Honitonu na jugozapadu Englesku s 4500 metara skočili i članovi njegove obitelji: sin, unuk, praunuk i praunuka.

U 101. godini života, preciznije 101. godini i 38 dana, Hayes je oborio Guinnessov rekord koji je dosad držao Kanađanin Armand Gendreau. On je pri skoku padobranom 2013. imao 101. godinu i tri dana.

Po doskoku je Hayes novinarima kazao kako je "apsolutno oduševljen" svojim postignućem.

Vitalni je veteran kazao da je njegov skok imao humanitarni karakter. Naime, omogućio je prikupljanje novca za organizaciju veterana Royal British Legion.

Verdun je novinarima otkrio i da je želio skakati padobranom još kad je navršio 90, no od nakane ga je odgovorila njegova pokojna supruga. Prvi je put skočio kad je navršio stotu.

Hayes je tijekom Drugoga svjetskog rata bio u sastavu britanske vojske, a za junaštvo je odlikovan ordenom francuske Legije časti.

Pročitajte više