Video: R´n´B cajka - novi hibrid na ionako žalosnoj hrvatskoj estradi

KAO da već nije dovoljno zatrpana šundovskom glazbom, hrvatska estradna scena dobila je još jednu ljepoticu koja u spotu trese svim što ima i u svojim pjesmama raspreda o ljubavnim intrigama ("Kako drugog poslije svega da zavolim ja, teško ću sad izbrisat na tebe sjećanja"). 25-godišnju Leyu predstavljaju kao prvu hrvatsku pjevačicu "r'n'b-ja na balkanski način", no i u tome kasnimo za "svjetskim trendovima".

Narodnjake na hip-hop glazbenu podlogu u susjednim nam zemljama, naime, već dugo pjevaju Seka Aleksić i Selma Bajrami, pa Leya po tom pitanju nije posebno revolucionarna, no ova školovana glazbenica i njezin produkcijski tim odlučni su u namjeri da od "narodnjaka sa zapadnjačkim štihom" naprave novu hrvatsku glazbenu senzaciju.

Zahvaljujući melosu koji poziva na penjanje po šanku, Leyi nisu potrebni Showtime i slični projekti kojima mladi izvođači pokušavaju doprijeti do publike. Već nastupa punom parom, a njeni producenti (čije petljanje u turbofolk zapravo čudi, jer su dosad radili s etabliranim domaćim izvođačima i svoju glazbu uvijek prodavali kao kvalitetnu) zadovoljno trljaju rukama i nadaju se da će "r'n'b narodnjaci" postati novi trend.

Leyi, naravno, nije potreban ni televizijski eter, od kojeg je vjerojatno u odustala u samom startu - ionako ne emitiraju glazbu, a kamoli nešto što podsjeća na Nedu Ukraden u najboljim godinama.

Debitantski uradak mlade pjevačice, osim navedenih sastavnica, u svom čušpajzu ima i sastojke latino sapuničarskih naricaljki, a ne može se ne primijetiti i pancirni sloj pudera na Leyinom licu, ali tako očigledno ne misle svi. Pristup njezinoj službenoj MySpace stranici zagušen je fanovima koji su "odlijepili" na "humpa-cumpa" narikanje uz r'n'b bas liniju. Leya, dobro došla u estradni cirkus, pristaješ mu - savršeno.

D.K.

Pročitajte više