VIDEO Što se doista događa s ljudskim tijelom nakon smrti

Foto: 123rf

SVAKE minute na planetu Zemlji umre nešto više od stotinu ljudi. Smrt je neminovna svakom živom biću, a s njome se prije svoje vlastite suočavamo tijekom cijelog života. Iako različite kulture i religije smrt opisuju drugačije i imaju različite običaje ukapanja, svako ljudsko tijelo nakon smrti prolazi isti proces. Što se događa s ljudskim tijelom kada život prestane, opisao je Independent koristeći se videom koji, garantiramo, nije toliko strašan.

Nakon što posljednji put udahne i izdahne kisik, ljudski mozak doživljava stanje povišene svijesti. Znanstvenici time objašnjavaju fenomene "prolijetanja života pred očima" i "svjetlost na kraju tunela" koji su zapravo uzrokovani smanjenjem dotoka krvi u mozak i oči.

Nekoliko minuta nakon smrti, mišići se potpuno opuštaju. Mozak više ne kontrolira mišiće, te je moguće da nakon smrti tijelo ispusti mokraću i izmet, a moguća je i ejakulacija.

Dvadeset minuta nakon smrti krv se silom teže počinje slijevati prema dolje, te ljudsko lice i tijelo poprimaju blijedu put. Proces traje otprilike 12 sati.

Tri do šest sati nakon smrti nastupa rigor mortis ili mrtvačka ukočenost, kada se svi mišići tijela grče zbog velikog ispuštanja kalcija. Koža se počinje skupljati, te kosa i nokti naizgled postanu duži.

Iako je tijelo mrtvo, milijuni bakterija unutar njega nisu. Dva do tri dana nakon smrti enzimi iz organa počinju probavljati sami sebe, a u pomoć im priskače 100 trilijuna bakterija. Određeni dijelovi tijela poprimaju zelenkastu boju i počinje se širiti neugodan miris.

Četiri do šest tjedana nakon smrti crvi počinju jesti tijelo. Bakterije probavljaju kožu koja postaje ljubičasta, a zatim i crna. Kosa i zubi ispadaju. Za potpuno truljenje ljudskog tijela potrebno je od četiri mjeseca do godine dana, a brzina truljenja ovisi o temperaturi.

Ipak, ljudsko tijelo ne propada, nego se pretvara u druge oblike života. Molekule koje nastaju raspadanjem tijela upija zemlja, a na površini ponovno nastaje drugi oblik života u biljkama i životinjama.

<br>

 

Pročitajte više