VIDEO Velika gužva pred Klovićevim dvorima. Svi žele na izložbu od 30 milijuna eura

Foto: Ena Dragičević/Index

HRVATI su poludjeli za izložbom.

U Klovićevim dvorima svom kraju približava se izložba Ivan Meštrović - retrospektiva. Naime, izložba koja predstavlja retrospektivan presjek Meštrovićeva kiparskog stvaralaštva može se razgledati do 3. ožujka. 

>> VIDEO Bili smo na Meštrovićevoj izložbi u Klovićevim dvorima, galerija je bila krcata

Gužva pred Klovićevim dvorima

Ta je izložba postavljena u studenom prošle godine povodom 140. obljetnice rođenja jednog od najvećih imena hrvatske umjetnosti. Kako ju ne bi propustili, Zagrepčani su ovog vikenda pohrlili pred Klovićeve dvore, gdje su se stvorili dugački redovi i gužva. Pogledajte.

 

 

Vrijednost izložbe je procijenjena na 30 milijuna eura

Ovom izložbom obuhvaćen je dosad najveći broj Meštrovićevih djela, posuđenih iz mnogih domaćih i stranih ustanova i privatnih zbirki. Više od 200 skulptura pruža uvid u razvoj opusa od najranijeg djetinjstva, preko formiranja na bečkoj Akademiji likovnih umjetnosti, do afirmacije u Parizu i Rimu, kada stvara cikluse kojima postiže velik uspjeh na izložbama, od Secesije u Beču do Venecijanskog bijenala. 

Neke skulpture stigle su iz New Yorka, Londona, Ljubljane, Beograda, Rima, Praga... Izložba je procijenjena na 30 milijuna eura.

Izložbu je otvorio Andrej Plenković u studenom, koji je tom prilikom za Meštrovića rekao: "Njegova umjetnička ostvarenja nisu samo nacionalno blago već su i univerzalno naslijeđe koje nadilazi granice i povezuje nas s drugim narodima i umjetničkim izrazima."

Pročitajte više