Video - Vis Military Tour: Prošećite s Indexom Titovom špiljom i vojnim tunelima

"VISIT - No bullshit holidays" slogan je pod kojim su na Visu (konačno) odlučili ponuditi turistima nešto više od izležavanja na plaži i brčkanja u moru. Upravo se ovaj "otok sa tisuću tajni" već godinama spominje u stranim medijima kao jedno od mjesta koje morate posjetiti. Yahoo travel je tako ove godine Vis uvrstio među Top 10 neotkrivenih svjetskih otoka iz snova, a nedavno je CNN, kad je Hrvatsku odabrao kao jednu od četiri svjetske destinacije s najboljom hranom, savjetovao turistima da obavezno probaju viške kapare i neka od najboljih dalmatinskih vina. Međunarodna organizacija za zaštitu okoliša World Wildlife Fund je Vis proglasila jednim od 10 najočuvanijih otoka na Mediteranu. Pozivu da i sami istražimo djelić ovog "raja na zemlji", ni mi nismo odoljeli.

Otok na kojem je vrijeme stalo

Još dok iz daljine gledate panoramu Visa postaje vam jasno da je to otok na kojem je vrijeme stalo. Ako ste željni gradske verve i pogleda na moderne građevine, profulali ste destinaciju, jer Vis je ostao tipični dalmatinski gradić, toliko očuvan i čist da šećući ulicama i dalje možete osjetiti miris mora, borovine i ljekovitog bilja. Zahvaljujući tome što je odabran kao jedna od glavnih vojnih baza bivše jugoslavenske narodne armije, Vis je gotovo 50 godina bio u potpunoj izolaciji. I dok je podzemlje otoka "izbušeno kao švicarski sir" - puno hodnika, skloništa, prokopa i bunkera, upravo desetljeća izoliranosti su površinu tog najudaljenijeg naseljenog hrvatskog otoka ostavili očuvanom i neistraženom.

Military Tour

Četverosatni turistički obilazak vojnih objekata na otoku započinje u uvali Parja, odnosno potkopu Jastog, kojeg je bivša JNA izgradila kao "garažu" za brodove i podmornice. Podzemna avantura nastavlja se na Crvenim stinama, gdje se daleko od sunčanih zraka nalazilo sjedište obavještajno-novinske agencije Tanjug (Telegrafska agencija nove Jugoslavije). Na Veloj Glavi turiste očekuje podzemna šetnja atomskom komandom i bolnicom, a tijekom ture se obilaze i raketni potkop Stupišće, najviši vrh visa - Hum, spomenik poginulim RAF-ovim vojnicima te Titova špilja. Kao posljednja točka ture odabran je jedini vojni objekt na Visu koji i danas ima neku svoju namjenu - potkop bivše električne centrale u kojem je viški vinar Antonio Lipanović otvorio vinski podrum u kojem nastaje desetak različitih vrsta rakije, plavac mali i vugava, koje se smatra možda i najboljima na otoku.

Caving Tour, Discovery Tour i ostale avanturističke poslastice

Ako vas ne zanimaju vojno-političke teme iz povijesti Visa, pružaju vam se i druge mogućnosti - Caving Tour (višesatna tura po špiljama i plažama Visa i Biševa) ili Discovery Tour (obilazak starorimskih iskopina, muzeja, crkvi i brojnih lokacija koje su u davnoj prošlosti oduzimale dah Rimljanima i Grcima). Između ostalog, možete i uživati u šetnji vinskim cestama, brdskom biciklizmu, slobodom penjanju, paraglajdingu, jedrenju, obilasku pučinskih otoka, ribarenju, ronjenju ili pak kriketu s Britancima nastanjenima na otoku.

Romantičnije duše mogu Vis odabrati i za vjenčanje pa, umjesto da dragu prenesu preko praga, zasukati rukave i veslati čamcem do Ville Kaliopa koju je britanski Guardian uvrstio među 100 najromantičnijih mjesta na svijetu. Podsjetimo, upravo to mjesto su za svoje svadbeno slavlje prošle godine odabrali Larisa Lipovac i Goran Navojec.

Prekrasne plaže i odlična hrana

Vis obiluje skrivenim plažama i mirnim uvalama, a kao najljepše slove Stiniva, Srebrna i Stončica, koje su ujedno i najpoznatije na otoku. Što se gastronomskih užitaka tiče, osim otočkih vina i morskih delicija, ne smijete propustiti ni tradicionalne otočke specijalitete, među kojima su i viška te komiška pogača. Nakon svega viđenog ne čudi poznata uzrečica "Tko jednom posjeti Vis, zauvijek će mu se vraćati".

Pročitajte više