Vile i vikendice javnih radnika i funkcionera SFRJ: Odakle pare, drugovi?

Foto: Čik

U ČASOPISU Čik iz 1972. godine objavljen je prvi u nizu članaka o vilama i vikendicama "zaslužnih građana" tadašnje SFRJ, koji svjedoči da su javnost i tada, slično kao i danas, ljutile slične stvari. U suradnji s YugoPapirom članak prenosimo u cijelosti:

"Odvajajući od svoje sirotinje, zlopateći se i dovijajući, drugovi su u znak sjećanja na svoju mladost podigli ove spomenike milijunske vrijednosti.

Od ovog broja pokušat ćemo naše čitatelje upoznati s nešto malo vila i vikendica naših zaslužnih građana. Redoslijed po kome ćemo ih predstaviti je slučajan.

Ali, da bi se čitatelji lakše snašli krenut ćemo po obroncima naših planina. Za početak smo izabrali Divčibare.



Planine su oduvijek u sebi hranile hajduke i pružale posljednju mogućnost sirotinji da negdje skloni glavu.

Možda zato po našim slobodnim planinama još uvijek žive oblici nekadašnje hajdučije!

Mržnja prema bogatstvu i bogatašima nije mnogima dala da zaborave kako su izgledali raskošni dvorci na koje su nekada jurišali, u čije su prozore, gladni i prozebli, zvjerali sa ulice.

Neka malo bivša buržoazija gleda kako ta stvar izgleda kad se proletarijat pozabavi ovim problemom!

Neka se uvjere što se sve može postići dobrim pamćenjem i mržnjom prema raskoši i luksuzu.

Odvajajući od svoje sirotinje, zlopateći se i dovijajući, drugovi su u znak sjećanja na svoju mladost podigli ove spomenike milijunske vrijednosti.

Nastavak u sljedećem broju!"

(Čik, oktobar 1972.)

Podsjećamo, Index u suradnji s YugoPapirom svakog ponedjeljka predstavlja najbolje iz prošlosti. Usporedite što se otad promijenilo, prisjetite se kako se nekad živjelo ili, ako ste nešto mlađi, kako su se zabavljali vaši roditelji.

Pročitajte više