Vitomira Lončar javila se iz Kine: Nekad zbog zagađenja nisam mogla izaći bez maske

Foto: Facebook

GLUMICA, doktorica znanosti i profesorica Vitomira Lončar oglasila se na Facebooku nakon što je stranica IQAir objavila da se Zagreb nalazi pri vrhu ljestvice najzagađenijih gradova na svijetu. Vitomira inače već godinama živi u Kini te ističe kako ne može vjerovati da je Zagreb onečišćeniji od Kine. 

"Ovako, kad sam došla u Kinu, a ovo mi je šesta jesen ovdje, bez maske nismo mogli izaći iz kuće. Zbog zagađenja. Nebo je bilo žuto-sivo, zrak užasan. Onda su nastupile nove mjere i Kina je krenula u okršaj sa zagađenjem i svim ostalim stvarima povezanim s istom temom, razvrstavanje otpada i slično. Čitam (e, tko me je samo tjerao da otvaram hrvatske novine), kako je nemoguće da je Zagreb zagađeniji od kineskih gradova. Ono, ne može gore od Kine, u svemu, pa i u tome", započela je Vitomira.

Ovak, kad sam dosla u Kinu, a ovo mi je šesta jesen ovdje, bez maske nismo mogli izaci iz kuce. Zbog zagadjenja. Nebo je...

Objavljuje Vitomira LoncarUtorak, 2. studenoga 2021.

"Potražila sam fotke iz 2016. i 2021. Plavo nebo je u 2016. bilo nemoguće vidjeti. Danas je žuto-sivo nebo nemoguće vidjeti. Ne zato što Kinezi svako jutro farbaju nebo u plavo da bi nas, šačicu stranaca koji smo tu ostali zavarali da se nešto događa po pitanju odnosa prema zagađenju, nego zato što su skoro svi autobusi električni, svi motori su odavno električni (ostali su zabranjeni), hibridni auti su sve češći, a u bliskoj budućnosti će ostati samo električni, izgrađeno je u roku od godinu dana najmodernije odlagalište otpada s tehnologijom koja reciklira baš sve. I da ne nabrajam dalje", dodala je.

"Hesteg #nemrem više to svaki dan udri-ubi po ovoj zemlji po svim mogućim temama od koje bi svi itekako imali što naučiti. Slike su tu. #Nofilter, naravno. Od travnja 2016. kad sam došla do danas. I dalje farbam samo kosu, ali slike nikad. Tako je kako vidite", zaključila je Lončar i priložila fotografije. 

Pročitajte više