Vlasnica stana povećala najamninu za 62 eura tjedno, njen potez izazvao raspravu

Screenshot: X

VLASNICA stana je na svom X profilu pod nazivom ausstockchick objavila da je uoči Božića stanarima povisila najamninu za 67 dolara (oko 62 eura) tjedno. Iako je svjesna da si stanarka to ne može priuštiti, ipak je povećala cijenu i tim potezom izazvala raspravu.

Povisila tjedni najam za 67 dolara

Naime, ova žena vlasnica je stana u Perthu u Australiji te ga iznajmljuje samohranoj majci s dvoje djece. Iako se premišljala, na povišenje stanarine odlučila se jer su, kaže, njezini vlastiti troškovi porasli. Smatra da je povišenje 67 dolara sasvim razumno i da bi stanarka i dalje plaćala cijenu ispod tržišne vrijednosti nekretnine. No od početka je bila svjesna da će samohranoj majci to donijeti financijske poteškoće. 

Vlasnica stana je razmišljala ostaviti najamninu istom i platiti razliku iz vlastitog džepa, no na kraju je odlučila pristati na povećanje. "Najamnina je i dalje 20-26 dolara ispod tržišne vrijednosti. Sada učim da ne možete miješati emocije s poslom", rekla je. 

Naišla je na oštre kritike korisnika X-a, no bilo je i onih koji su je branili. "Ne mogu zamisliti povećanje stanarine za 100 dolara tjedno - to bi uništilo bilo koga, a kamoli samohranu majku", "Što je tebi? Imaj malo empatije", "Žena izdaje stan, ne vodi dobrotvornu udrugu", neki su od komentara.

Objasnila je svoju odluku

Vlasnica stana je potom za news.com.au objasnila svoju odluku. "Ne mislim da sam pohlepna jer me pretjerano suosjećanje i dovelo u ovu situaciju na prvom mjestu. Nisam povećavala stanarinu prošle godine, htjela sam biti ljubazna", rekla je.

Kaže da su njezini vlastiti troškovi porasli, uključujući osiguranje i porez na zemljište, te da su oni u konstantnom porastu. "Želim pomoći ljudima, ali koliko da pomažem iz vlastitog džepa, a da ja ne moram raditi više nego inače? Kada dobijem vlastitu obitelj, u kojoj mjeri bi onda trebala nastaviti pomagati drugima?" rekla je. 

Apelirala je na vladu da pomogne onima koji se bore s plaćanjem najamnine. "Vlada na neki način ne želi preuzeti krivnju. Kažu da je to problem stanodavca, ali ne vidim zašto sam ja kriva što su moji troškovi porasli, zbog odluka koje nisu u mojoj nadležnosti kontrole", kazala je.

Pročitajte više