Vodič za filmoljupce: Ove filmove morate pogledati u 2020.

Foto: Press

Neka od ovogodišnjih ostvarenja već su u kinima, dok ćemo na druge još malo pričekati. Ove godine će za svakoga biti ponešto, od zadivljujuće akcije do bure emocija. Slijede filmski naslovi 2020. koje ne smijete propustiti.

1917

Ova epska ratna drama podsjeća na Spašavanje vojnika Ryana, a odvija se tijekom Prvog svjetskog rata. Režiju potpisuje Sam Mendes, tvorac čuvenog Vrtloga života, koji je inspiraciju za scenarij pronašao u istinitoj priči o junaštvu svog djeda romanopisca, Alfreda Mendesa.

One su bombe (Bombshell)

Film svjedoči o istinitim događajima koji se tiču Rogera Ailesa, nekadašnjeg vodećeg čovjeka Fox Newsa, optuženog za seksualno zlostavljanje novinarki zaposlenih na Foxu. Glavne junakinje su na misiji razotkrivanja njegovih zlodjela, a tumače ih Charlize Theron, Nicole Kidman i Margot Robbie.

Misbehaviour

Ova komedija nam dočarava događaje s izbora za Miss svijeta 1970., kada, pod kontroverznim i kaotičnim okolnostima, pobjeđuje Miss Granade, koja je tako postala prva crnkinja s titulom najljepše žene svijeta, prenosi The Guardian.

Priča sa zapadne strane (West Side Story)

Čuvenu glazbenu romansu iz 1961. oživljava Steven Spielberg, dok su uloge zaljubljenog para, Tonyja i Marije, pripale Anselu Elgortu i Rachel Zegler.

The Personal History of David Copperfield

Satirična priča u režiji Armanda Iannuccija govori o humanizmu i optimizmu po uzoru na Charlesa Dickensa. Glavna uloga pripala je Devu Patelu.

Svjetionik (The Lighthouse)

Od redatelja filma Vještica iz 2015., od kojeg nam se ledila krv u žilama, stiže zastrašujući psihološki triler. Willem Dafoe i Robert Pattinson tumače dvojicu čuvara svjetionika na udaljenom otoku, koji počinju gubiti razum.

Parasite

Južnokorejsko ostvarenje koje je već osvojilo Zlatnu palmu u Cannesu. Ovo satirično remek-djelo govori o obitelji koja se mora spasiti od bijede, pa se zajedno zapošljavaju kao posluga kod jedne bogate obitelji. Ono čega njihovi poslodavci nikako nisu svjesni je da su svi članovi posluge u srodstvu.

Supernova

Potresna priča o istospolnom paru, kojeg tumače Stanley Tucci i oskarovac Colin Firth. Tusker i Sam kreću na put po Velikoj Britaniji kako bi posjetili stare prijatelje i obitelj. Njihov pothvat ima i svoju tužnu stranu, jer kod jednog od njih počinju se javljati znakovi rane demencije.

Ghostbusters: Afterlife

Istjerivači duhova su se vratili! Stara, dobra ekipa je na okupu, uključujući Billa Murraya i Sigourney Weaver.

Portret djevojke koja izgara (Portrait de la jeune fille en feu)

Zagonetna kostimirana drama iz 18. stoljeća djelo je francuske redateljice Céline Sciamma. Adèle Haenel je mlada plemkinja, čija majka poziva slikaricu Marianne u njihov dom. Marianne ima zadatak naslikati Adelin portret, a uskoro se među njima rađa više od prijateljstva.

The Perfect Candidate

Saudijsko ostvarenje koje nam predstavlja nedaće žena u rigidnom društvu. Junakinja filma je liječnica, čija će pobjeda na lokalnim izvorima izazvati buran slijed događaja.

Top Gun: Maverick

Mladoliki Tom Cruise se vraća svojoj kultnoj ulozi kapetana Petea Mitchella Mavericka, skoro 25 godina od prvog filma Top Gun. Iako danas više vremena provodi za uredskim stolom nego na nebu, Maverick je i dalje je u top formi. Ovaj put, njegovo srce neće osvojiti Kelly McGillis, nego oskarovka Jennifer Connelly.

No Time to Die

Ovo će biti 25. izdanje na velikom platnu o Jamesu Bondu u produkciji Eona, a kako se čini, i posljednje s Danielom Craigom u naslovnoj ulozi.

The Many Saints of Newark

Ljubitelji HBO-ove serije Obitelj Soprano razveselit će se filmskoj ekranizaciji života mladog Tonyja Soprana, kojeg je u seriji tumačio pokojni James Gandolfini. U ulozi Tonyja će se, ovaj put, okušati njegov sin, Michael. Pretpostavlja se da će film izaći najesen.

Wonder Woman 1984

Gal Gadot se vraća svom tumačenju Wonder Woman, kako bi se suočila s novim neprijateljem, Cheetom. Cheetah je arheologinja iz Velike Britanije, a tumači je Kirsten Wiig.

Čovjek koji je ubio Don Quijotea (The Man Who Killed Don Quixote)

Nakon tri desetljeća, Terry Gilliam je uspio oživjeti svoju verziju Don Quijotea. Prvobitni izbori za naslovnu ulogu su bili pokojni John Hurt i Jean Rochefort, ali nijedan nije doživio konačnu ekranizaciju ovog dragulja svjetske književnosti. Uloga Dona Quijotea je pripala Jonathanu Pryceu, dok sporednu ulogu tumači Adam Driver.

Antebellum

Ovaj psihološki horor odvest će nas u dva različita razdoblja, prelazeći iz scena robovlasničkih plantaža na događaje današnjice. Glavna uloga je povjerena Janelle Monáe, a film neodoljivo podsjeća na tematiku napetog trilera Bježi! (Get Out).

Let Them All Talk

Meryl Streep, velika glumica holivudske kinematografije, tumači lik proslavljene spisateljice u novom ostvarenju Stevena Soderbergha. Otisnut će se na putovanje kroz sjećanja sa starim prijateljima. Lik njenog nećaka tumači mladi Lucas Hedges.

Black Widow

Marvel je i ove godine pripremio blockbuster koji će osvojiti kina širom svijeta. Scarlett Johansson tumači naslovnu ulogu superjunakinje Black Widow.

Dune

Adaptacija romana znanstvene fantastike Franka Herberta djelo je Denisa Villeneuve, koji je filmovima Dolazak i Blade Runner 2049 dokazao da je majstor ovog žanra.

The Eternals

Još jedno Marvelovo ostvarenje u kina stiže negdje tijekom kasne jeseni. Iako nije poznato puno detalja, glumačka ekipa ozbiljno obećava: Angelina Jolie, Richard Madden i Gemma Chan, između ostalih.

Pročitajte više