Voli škotski rock i Luca Bessona: Sanja Milanović postaje prva dama Hrvatske

Foto: Marko Lukunic/Jurica Galoic/PIXSELL

SANJA MUSIĆ MILANOVIĆ danas će službeno postati prva dama Hrvatske, a nekada je za prvo zajedničko putovanje sa suprugom i novim hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem novac zarađivala prodajom usisavača po stanovima. Danas radi kao epidemiologinja i voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te je voditeljica projekata kao što su Živjeti zdravo i Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece.

Sanja je rođena 1969. godine u dobrostojećoj obitelji. Hercegovačkog je podrijetla, a djetinjstvo je provela u Gračanima i Velikoj Gorici. Potječe iz patrijarhalno orijentirane obitelji, a voli čitati japanske pisce i slušati glazbu škotskog pop rock benda Texas. Kao omiljeni film navodi Veliko plavetnilo (The Big Blue) redatelja Luca Bessona. Maturirala je već u trećem razredu gimnazije nakon čega je uzela stanku i nakratko otišla u Australiju.

Prema knjizi Zoran Milanović – politička biografija autora Roberta Bajrušija, Sanja i Zoran upoznali su se 1991. u novogodišnjoj noći. Navodno je to bila ljubav na prvi pogled, a par su postali nakon samo tjedan dana poznanstva. Vjenčali su se 1994., a 1998. godine dobili su prvog sina Antu Jakova koji je rođen u Belgiji. Zoran je tada u Belgiji bio po službenoj dužnosti, a Sanja je na Université Libre de Bruxelles 1999. godine postala magistrica medicinskih znanosti iz područja javnog zdravstva i promicanja zdravlja.

Kasnije, 2004. godine, Zoran i Sanja dobili su i drugog sina Marka. 2010. godine Sanja je doktorirala na zagrebačkom Medicinskom fakultetu disertacijom o demografskim, bihevioralnim i socioekonomskim odrednicama debljine odraslih u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da je Sanja, dok je Zoran bio premijer, radom u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo donosila u kuću veću plaću od njegove. Mnogi kritičari okarakterizirali su je kao izrazito ambicioznu ženu teškog karaktera, vrlo sličnom onom njezina supruga.

Osim sličnog karaktera, Sanja i Zoran dijele i ljubav prema sportu i zdravom životu, ali ipak nisu podijelili i stranačku iskaznicu. Sanja nikada nije dala svoj potpis za članstvo u SDP-u. Dok je Zoran bio političar, odnosno čelnik SDP-a i čelnik saborske oporbe, Sanja se veoma rijetko pojavljivala s njim u javnosti. To se promijenilo nakon što je postao premijer, a tada je javnost Sanju upamtila po gafovima i aferama, a dodijeljen joj je i nadimak hrvatske Marije Antoanete zbog kontroverzne izjave o tankim šnitama.

"Kada se kaže da je crni kruh kojeg mi preporučujemo skuplji od bijelog, inicijalno jest skuplji, no crni kruh možete naprosto rezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan još je kvalitetniji za jesti. Trebamo razbiti mit o tome da je pravilna prehrana skuplja, ona je jeftinija jer trebate pojesti manje hrane", rekla je 2014. godine dok je djelovala kao voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte više