Volvo – 50 godina karavana

PROŠLO je točno 50 godina od kada je Volvo lansirao svoj prvi model u karavanskoj izvedbi. Za nevjerojatan uspjeh karavanskih izvedbi obiteljskih modela zaslužan je i Volvo, koji je do danas proizveo više od četiri milijuna karavana.

Duett
Prvi karavan nastao pod okriljem Volva nastao je na osnovu modela PV 444. Početkom 1950-tih Volvo razvija novu šasiju, na čijoj osnovi koperanti tvrtke razvijaju pick-up vozila i kombije. Ubrzana proizvodnja rezultirala je gomilanjem šasija na skladištu. Kako vi se riješio viška, utemeljitelj Volva, Assar Gabrielsson, daje zadatak svom omiljenom inženjeru da razvije  novu izvedbu.

Njegovo ime je Erik Skoog, i glavni je krivac za stavaranje prvog karavana te tvrtke. Naime, skicirajući novi model uvidio je da bi karavan bio idealan za platformu modela PV444. I tako je 4. srpnja 1953. godine proizveden prvi primjerak pod imenom PV445.

Ubrzo je razvijeno nekoliko izvedbi modela, a najpopularnija je bila putnička izvedba. Naime, iako nije bio gabaritima velik, Duett je mogao progutati nevjerojatne količine prtljage. Velika visina krova i ravne plohe prtljažnika  bile su dovoljan mamac za dobar uspjeh na tržištu.

Čak nije smetala činjenica da je automobil bio dostupan u samo tri dvobojne kombinacije (crvena/bež, plava/bež i siva/bež).

Duett je pokretao 1.4-litreni benzinac od svega 44 KS, a od 1957. godine u ponudi je i 1.6-litarski benzinac od "respektabilnih" 60 KS.

Prvi redizajn model doživljava tek 1958. godine, a uvode se i neke inovacije, poput vjetrobranskog stakla u jednom komadu. Serijski zatezači pojaseva i mjenjač s četiri stupnja postaju dio standardne opreme.

Od 1960. godine Duett je preimenovan u P210, a bio je dostupan u dvije izvedbe (kombi i karavan). U idućih deset godina nisu se desili značajnije izmjene osim uvođenja novog agregata od 75 KS. U skoro dvadeset godina proizvedeno je ukupno 97.298 primjeraka ovog popularnog modela.

P220/Amazon

Pročitajte više