Za 245. rođendan pomozite Beethovenu da se izvuče iz govana i sklada simfoniju

Screenshot: Google

SLAVNI kompozitor Ludwig van Beethoven danas slavi 245. rođendan, a Google je taj dan obilježio šaljivim Google doodleom.

U Googleovoj animaciji korisnici diljem svijeta imaju priliku pomoći slavnom kompozitoru da se "izvuče iz govana" i sklada simfoniju, slažući djelove njegovih remekdjela sve do velikog finala.

Ova glazbena slagalica je potekla iz pera Googleovaca Leona Honga, Natea Swineharta, Jonathana Shneiera i Jordana Thompsona, koji su pokušali na ovaj način pokazati da Beethovenov životni put nije bio posut ružama.

Mali Ludwig je od malena pokazivao velik talent, no otac ga je ispisao iz škole kada mu je bilo tek 10 godina, nastojeći zaraditi na njemu. Kao rezultat toga, njegov rukopis je bio toliko loš da se muzikolozi i danas bore s "dešifriranjem" njegovih zapisa.

Život ga nije mazio ni kasnije pa je tako opće poznata činjenica da je ostao bez sluha, no to ga nije spriječilo da zaradi svoje mjesto u glazbenoj povijesti. Ni u ljubavi nije imao previše sreće, a kao rezultat toga je nastala prelijepa Mjesečeva Sonata i naravno, Za Elizu.

Ne zna se pouzdano kada je Beethoven točno rođen, no 17. prosinca je kršten te se toga datuma obično slavi rođenje jednog od najvećih skladatelja svih vremena.

Pročitajte više