Za Oscara se bore čak dva hrvatska filma

Screenshot: YouTube

Dugometražni igrani film "Ti mene nosiš", prema scenariju i u režiji Ivone Juke, crnogorski je kandidat za 88. nagradu Oscar u kategoriji "Najbolji strani film u 2015. godini", prema odluci Selekcijske komisije.

Film redateljice Ivone Juke ispunio je sve uvjete propisane Specijalnim pravilima Američke filmske akademije i bio je jedini prijavljeni kandidat na javni natječaj Ministarstva kulture, izvijestila je Vlada Crne Gore.

Selekcijska komisija u sastavu redatelji Gojko Kastratović, Marija Perović i Željko Sošić, producenti Zoran Živković i Sanja Jovanović, dramski pisac Stevan Koprivica i glumica Ivana Mrvaljević, odlučila je da Jukin film bude ovogodišnji kandidat za najprestižnije svjetsko filmsko priznanje.

Film "Ti mene nosiš", koji je nastao u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, na natječaj Ministarstva kulture kandidirala je producentska kuća "Galileo production" iz Podgorice. Projekt je pokazao da su koprodukcijski odnosi najpoželjniji model suradnje u kinematografiji, čime se i za crnogorski filmski sektor osigurava potpunija integracija u suvremene svjetske tokove, smatra Vlada Crne Gore.

Ministarstvo kulture će u skladu s obvezama koje donosi članstvo u paneuropskoj mreži European Film Promotion, organizirati krajem godine promociju filma "Ti mene nosiš" u Wilshire Screening Roomu na Beverly Hillsu. 

Pročitajte više