Zaboravljena Papina "La guardia nobile"

U POVODU papina posjeta Hrvatskoj ponovo se spominje znamenita papina Švicarska garda. Međutim, pod nazivom La guardia nobile, krije se jedna od najstarijih pontifikalnih postrojbi koja se nikada nije pročula kao već spomenuta Švicarska garda, i koja kao da je pala u zaborav.

Kao tjelesna garda samog pape, La guardia nobile ustanovljena je za pontifikata Inocenta VIII. godine 1485., a nazivala se pompozno Guardia dei Cavalieri. Sukladno reformama pape Pavla IV., stoji u zanimljivoj crtici objavljenoj u tjedniku Obrana, promijenila je ime u Cavalieri di Guardia di Nostro Signore 1555., a potom u Guardia nobile 1801., te u Guardia dOnore di Sua Santita 1968. Dvije godine kasnije u duhu suvremenih prilika i u skladu s veličinom državice Vatikan, Pavao VI. je ujedinio sve papinske postrojbe.

Pripadnici Guardie nobile nekoć su se novačili među plemstvom samo pontifikalne države, odnosno među onima koji su mogli dokazati da su iz obitelji čijim venama "plava krv" teče najmanje stotinu godina. Kasnije su se novačili diljem Italije. Danas se njihove odore čuvaju još samo u muzejima i privatnim zbirkama.

(Hina) ld ld

Pročitajte više