Zadarski učenici napravili repliku Vukovarskog vodotornja: Radili smo 8 sati na dan

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje učenici Tehničke škole Zadar, smjer strojarski računalni tehničar (3.A), Ante Vulić, Fran Aleksić Merdić, Domagoj Bušljeta i Luka Jurjević napravili su repliku Vukovarskog vodotornja visoku dva metra i dvadeset centimetara.

 

U spomenik su ugradili više od 1400 izrezanih kockica od cigle, a ideju da naprave nešto u spomen na žrtvu Škabrnje i Vukovara dala im je nastavnica hrvatskog jezika Kristina Matošić. Radovi su trajali šesnaest dana, osam sati dnevno, a replika je teška čak 600 kilograma.

"Profesorica iz hrvatskog jezika nam je predložila da napravimo maketu vodotornja, otprilike 30 centimetara, i mi smo bili neposlušni i napravili smo je visine 2 metra i 20 centimetra", rekli su učenici.

Čim su ga postavili u školsko dvorište, učenici Tehničke škole stvorili su atrakciju koju dolaze gledati i oni koji su posjetili Vukovar i oni koji ga tek žele posjetiti, a na vrijednu četvorku ponosna je cijela škola. Vodotoranj će, kao podsjetnik na sve žrtve Domovinskog rata, ostati trajno ispred škole.

Pročitajte više