Zadnji Eurosong u Engleskoj: Danijela Martinović bila peta i pokrenula novi trend

Screenshot: YouTube

Eurosong se u svibnju nakon 25 godina ponovo održava u Velikoj Britaniji. Domaćin spektakularnog glazbenog showa bit će Liverpool, a on stiže u Ujedinjeno Kraljevstvo jer prošlogodišnja pobjednica Ukrajina ne može preuzeti domaćinstvo uslijed ratnih okolnosti.

Velika Britanija apsolutna je pobjednica po broju organiziranih Eurosonga na svom tlu - već je bila domaćin čak osam puta. Zadnji put se to dogodilo 9. svibnja 1998. godine u National Indoor Areni u Birminghamu. Organizator je bio BBC, a voditelji su bili Terry Wogan i Urlika Jonnson.

Dana International pobijedila, Danijela Martinović pokrenula novi trend

Pobjedu je te godine odnio Izrael i njihova transseksualna diva Dana International s pjesmom Diva. Pjevačica je svojom jedinstvenom pojavom i nastupom izazvala mnogo pažnje i ispisala povijest, s obzirom na to da je ona prva transseksualna osoba koja je ikad nastupila na Eurosongu.

Hrvatsku je te godine predstavljala Danijela Martinović sa svojim hitom Neka mi ne svane, kojim je osvojila peto mjesto. Ona je bila prva predstavnica u povijesti Eurosonga koja se presvukla tijekom nastupa. Svojom zamjenom crne haljine u bijelu pokrenula je novi trend na pozornici Eurosonga.

Eurosong 1998. obilježen je s još nekoliko zanimljivosti: 

  • Mnogi ortodoksni Židovi iz Izraela protivili su se sudjelovanju Dane International na Eurosongu zbog toga što je ona transseksualna.
  • Ovo je bilo prvo izdanje Eurosonga u kojem se koristio televoting u svim zemljama. Gledatelji su imali pet minuta za glasanje.
  • Posljednji put se na ovom natjecanju 1998. nije smjelo pjevati na neslužbenim jezicima.
  • Posljednji put se koristio orkestar. Idućih godina uslijedili su nastupi s matricama.
  • Sjeverna Makedonija, koja se tada natjecala kao Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, službeno je debitirala na Eurosongu, nakon što je to neuspješno pokušala 1996.
  • Belgija, Finska, Izrael, Rumunjska i Slovačka su se natjecali nakon jednogodišnje stanke.
  • Austrija, Bosna i Hercegovina, Danska, Rusija i Island se nisu mogli natjecati zbog loših rezultata prethodnih pet godina.
  • Italija je odustala i nije se vratila sve do 2011. godine.

Pročitajte više