Zagreb uvršten u uži izbor najpoželjnijih gradova za snimanje filmova i serija

Foto: Press

Global Production Awards 2024. naziv je prestižne dodjele nagrada u organizaciji časopisa Screen International, jednog od tri najvažnije filmske publikacije s najvećom distribucijom na svijetu, a upravo je njihov žiri prepoznao grad Zagreb kao jedan od najpoželjnijih gradova za snimanja.

U konkurenciji su mu četiri grada

Nakon uspješne zagrebačke godine snimanja svih vrsta audiovizualnih djela, stigla je još jedna potvrda uspješnosti. Grad Zagreb je izabran u uži izbor u kategoriji City of Film dodjele nagrada pod nazivom Global Production Award 2024., a konkurenti su mu: 

  • Bristol (Velika Britanija)
  • Limerick (Irska)
  • Sofia (Bugarska)
  • Tulsa (SAD)

"Jako smo ponosni što je od mnogobrojnih prijava odabran baš grad Zagreb, uz svega četiri druge lokacije iz cijelog svijeta. Već ovo je odličan uspjeh i velika dodatna promocija grada, a s nestrpljenjem očekujemo proglašenje pobjednika za vrijeme Cannes Film Festivala u svibnju", izjavila je Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda.

U holivudskom filmu Zagreb "glumi sebe"

Godina 2023. bila je po broju dana snimanja u Zagrebu na razini godina prije pandemije. Nastavljeno je i snimanje holivudskog filma Canary Black koji će biti važan za promociju grada jer Zagreb prvi put "glumi sebe" tijekom cijelog filma.

Uz Canary Black od većih međunarodnih projekata snimala se treća sezona serije Hotel Portofino (BritBox, Velika Britanija), serija Der Kroatien Krimi (ARD Njemačka), serija Ride Out (Finska), rock mjuzikl O'Dessa (Searchlight Pictures) te brojne reklame poznatih tvrtki kao što su McDonald's, Pokemon, Porsche i Honda. 

Pobjednici svih kategorija saznat će se na dodjeli nagrada 20. svibnja 2024., za vrijeme Cannes Film Festivala.

Pročitajte više