Zagrepčanin spremao najveću izložbu posvećenu Univerzijadi ikad, Grad objasnio zašto ga je odbio

Foto/Screenshot: Facebook/HRT

U ZAGREBU se ove godine trebala održati izložba pod nazivom "30 godina Univerzijade '87", no zbog nedostatka financijske potpore Grada Zagreba, to se, kako zasad stvari stoje, ipak neće dogoditi.

Igor Novaković, vlasnik najveće zbirke vezane uz Univerzijadu u Hrvatskoj te idejni začetnik izložbe, za Index je pojasnio što se dogodilo.

"Izložba '30 godina Univerzijade '87' je trebala biti poklon gradu Zagrebu i Zagrepčanima kao lijep podsjetnik na još uvijek najveću sportsku manifestaciju koja se održala u Zagrebu. Prošle godine smo kao udruga prijavili projekt na natječaj javnih potreba u kulturi, no nismo dobili potporu. Mi smo nastavili dalje volonterski raditi i tražiti partnere. Tehnički muzej Nikola Tesla nam je izašao u susret, zahvaljujući Mirku Novoselu dogovorena je suradnja sa Zagrebačkim Velesajmom, Nedeljko Dragić je pristao ustupiti prava za Zagija pa eto, nakon svega je i Grad Zagreb pristao i dao zeleno svijetlo, ali na kraju se sve to izjalovilo. Svjesni smo da ova izložba nije od velike važnosti za grad i da ima važnijih financijskih prioriteta, ali mislimo da je od kulturne, društvene i povijesne važnosti jer svjedoči o vremenu kad je Zagreb doživio urbanistički i društveni preporod. Da ponovim, htio sam izložbu pokloniti gradu, ali bez minimalne potpore je to nemoguće", objasnio nam je i dodao da mu je ključno bilo da dobije financijsku potporu za produkciju (dizajn i printanje letaka i brošura te sličnih stvari).

Vijest da je ideja o izložbi propala objavljena je i na Facebook profilu "Univerzijada '87".

Objašnjenje smo potražili i od samog Grada. "Izložba Univerzijada 87 - 30 godina poslije nije prijavljena putem Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2017., niti je ona Proračunom Grada Zagreba planirana u 2017. Zahtjev Tehničkog muzeja Nikola Tesla, kojim od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport moli sredstva u iznosu od 58.000,00 kn za realizaciju izložbe zaprimljen je naknadno, u srpnju 2017. godine. Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport razmotrit će mogu li se tražena sredstva naknadno odobriti kako bi se izložba održala", objasnili su nam.

Pročitajte više