Zamislite ovo u Hrvatskoj: Četiri stvari zbog kojih su Skandinavci najsretniji ljudi na svijetu

 Foto: Instagram

SKANDINAVSKI narodi ubrajaju se u najsretnije ljude na svijetu. Brojna istraživanja pokazala su da su Danska, Norveška i Švedska najbolje zemlje za život i da njihovi stanovnici uživaju kao nigdje drugdje na svijetu.

U ovim zemljama vrijede četiri nepisana pravila kojih se svi drže i zbog kojih se mogu pohvaliti ovakvim načinom života.

1. Skromnost i poštivanje drugih

U ovim zemljama postoji skup pravila koji se nazivaju zakon Jantea. Ta pravila govore o tome kako spriječiti arogantno ponašanje. Ta pravila je formulirao pisac Aksel Sandemose 1933. godine, a iako se Skandinavci često šale na račun ovih pravila, poruka koju ona šalju je veoma duboko ukorijenjena u društvo.

Nemoj misliti da si netko i nešto

Nemoj misliti da si jednako dobar kao netko drugi

Nemoj misliti da si pametniji od nekog drugog

Nemoj se uvjeravati da si bolji od drugih

Nemoj misliti da znaš više od drugih

Nemoj misliti da si važniji od drugih

Nemoj misliti da si dobar u nečemu

Nemoj se rugati drugima

Nemoj misliti da je ikoga briga za tebe

Nemoj misliti da možeš naučiti druge nečemu

2. Balansiranje između posla i obitelji.

Skandinavci znaju da je veoma važno provoditi vrijeme s obitelji. Uredi u Danskoj se zatvaraju točno u 17 sati i nitko ne ostaje raditi prekovremeno. U Švedskoj su čak tijekom posljednje dvije godine testirali 6-satno radno vrijeme kako bi radnici mogli što više vremena provoditi sa svojom obitelji.

3. Obiteljska okupljanja

U Danskoj je veoma popularan "hygge" način života koji podrazumijeva ugodnu atmosferu i uživanje u sitnicama s obitelji i prijateljima. Skandinavci vole provoditi ugodno vrijeme s najbližim osobama, uživati u hrani i druženju. I to ne rade jer misle da moraju, već jer to žele.

4. Realna očekivanja

U knjizi "Happy as a Dane", Malene Rydahl otkrila je da je ključ u sreći ovih naroda to što imaju realna očekivanja od života, no pritom ne prestaju sanjariti. Skandinavci znaju razliku između realnog i sanjarenja, piše BrightSide. 

Također, bitno je ne uspoređivati se s drugima, pogotovo ne s osobama iz javnog života ili s percepcijom njihovog života koji dobijete na društvenim mrežama. Usredotočite se na sebe i na svoje ciljeve, nemojte gledati što drugi imaju ili rade. 

Pročitajte više