Zaredalo se otkazivanje: Ima li Zadar problem s cajkama ili porijeklom izvođača?

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/Dino Stanin/PIXSELL

USPOREDNO s porastom interesa i pažnje usmjerene prema Aleksandri Prijović, pjevačici iz Srbije koja trenutačno rasprodaje peti koncert u zagrebačkoj Areni zaredom, u Zadarskoj županiji redaju se otkazivanja nastupa pjevača iz Srbije, ali i Crne Gore. 

Započelo je otkazivanjem koncerta Saše Kovačevića u sali za vjenčanja Berekin koja se nalazi u poslovnoj zoni Lonići. 

"Na veliku žalost nas kao organizatora, ali i velikog broja zainteresirane publike, obavještavamo vas kako smo primorani otkazati koncert Saše Kovačevića koji je bio predviđen za 24. studenog. U našem poslovanju vodimo se politikom transparentne komunikacije, uvažavajući stavove i mišljenja stanovnika općine Bibinje i ostalih mještana, zbog čijeg smo neslaganja našim izborom izvođača i donijeli ovu tešku odluku", poručili su iz Berekina uz informaciju o povratu novca za kupljene karte.

Guglali smo mladog gospodina iz Srbije i prva stvar koju smo uočili je da ne izgleda loše, dapače, da ne pjeva, ne bi mu ginula karijera modela. Nismo išli toliko daleko da poslušamo neku pjesmu, ali bacili smo oko i na tekstove i ustanovili da se radi o klasičnom pristupu kombinacije hormona, svojatanja, patnje i preljuba. 

"Prvi koncert srpskog izvođača i ujedno i prvo otkazivanje"

"Ovo nam je trebao biti prvi ikad koncert nekog srpskog izvođača, a ispalo je i prvo otkazivanje koncerta koje smo imali. Sve se dogodilo brzo, par dana nakon najave dobili smo poruke i neke pozive, nije bilo neugodnih riječi, ali nismo se htjeli dovoditi u neugodnosti", kaže Marko Nekić, vlasnik konobe Berekin.

Poslovna zona Lonići administrativno spada pod Općinu Bibinje pa, iako nije dio samog mjesta niti se nalazi na potezu na kojem su kuće, dapače, njena lokacija je dobrano izmještena na obližnju uzvisinu s pogledom na more i otoke zadarskog arhipelaga, među Bibinjcima došlo je do pobune.

"To je pop pjevač, većinom nekakav latino melos, kad ga čujete na radiju, ne bi rekli da je iz Srbije da ne čujete pokoju riječ na ekavici. Ali dobro, ja sam odlučio da ću mirno spavati, poštujemo općinu i mještane i brzo smo donijeli odluku", kaže Nekić.

U Benkovcu je prije nekoliko dana trebao biti održan koncert pjevačice koja je karijeru ostvarila u Srbiji, ali je porijeklom iz Crne Gore, no snašla ju je ista sudbina. Koncert je otkazan uz objavu organizatora:

"Na veliku žalost nas kao organizatora i velikog broja zainteresirane publike, unatoč popunjenosti kapaciteta danima prije, obavještavamo Vas kako smo primorani otkazati koncert Goge Sekulić zakazan za 14. listopada. Uvažavajući stavove i mišljenja dijela stanovnika grada Benkovca te zbog neslaganja s našim izborom izvođača, morali smo donijeti ovu tešku odluku."

Još jedno neslaganje dijela stanovništva, još jedna odluka koju je bilo teško donijeti. I još jedan financijski gubitak, dakako.

Oglasila se i sama Sekulić.

"Ova odluka je mene i moje suradnike jako rastužila! Posebno što godinama unazad nastupam u Hrvatskoj gdje sam uvijek dobro došla i gdje volim doći i gdje ću uvijek ići. Kao što su u Srbiji, hrvatski izvođači dobro dočekani uvijek, baš zato grad Benkovac da bi napredovao mora nažalost nadići događaje za budućnost naše djece, a ne vraćati se unazad i stvarati neugodne situacije. Mnogo prijatelja imam u Hrvatskoj koje volim i poštujem, a posebno svoju publiku", poručila je.

Je li problem glazba ili porijeklo?

Mladi u Zadru sve više idu na cajke jer im je većinu vremena alternativa ta da ne idu nigdje. Koncerte izvođača poput TBF-a ili Majki nismo u Zadru vidjeli godinama, tu i tamo se pojave Vojko V ili Hiljson Mandela kao ljubimci nove generacije, ostalo su ili standardni Grašo-Doris-Huljić koncerti ili pjevači lakih nota, pretežno iz Srbije. 

Klubovi u kojima se pušta glazba koja ne spada u cajke više skoro da ne postoje, a mladi koji žele čuti nešto drugo prepušteni su klupici na rivi i muzici s mobitela ako ih policija ne pošalje kući.

Ostaje još pitanje što će biti s najvećim koncertom nekog srpskog pjevača koji se u Zadru mjesecima priprema i najavljuje. Za Željka Joksimovića očekuje se da rasproda sve karte za koncert u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku.

Najavljuju ga uz opis "srpski pjevač, skladatelj, tekstopisac i multiinstrumentalist". Kako sada stvari stoje, ovo ime se ne spominje u negativnom kontekstu, a možda se do 4. studenog strasti oko porijekla pjevača u ovoj županiji i smire. 

Pročitajte više