Evo kako zaštititi oči ako puno vremena provodite pred ekranima

Foto: 123RF

ZBOG pandemije više vremena provodimo kod kuće nego ikad prije. Obrazovanje se odvija preko TV-a, čavrljanje s prijateljima smo prebacili na videopozive, a otkad radimo od kuće, i radno vrijeme je premašilo uobičajenih osam sati. Shvatili ste poantu. Ispred ekrana provodimo previše vremena, no na neke stvari poput posla ne možemo utjecati, ali svakako možemo pokušati zaštiti svoje oči od svih tih ekrana kojima ih svakodnevno izlažemo.

Pravila ponašanja ispred ekrana

Stručnjaci često savjetuju da se kod višesatnog izlaganja ekranima pridržavate pravila 20-20-20. Ovo jednostavno i korisno pravilo zapravo znači da svakih 20 minuta pogledate kroz prozor u daljinu na 20 metara i tamo zadržite pogled 20 sekundi. Ovo će pomoći očima da se odmore od ekrana. No svjesni smo da se usred rada na računalu i koncentriranja na izvršavanje zadataka teško sjetiti pružiti odmor očima svakih 20 minuta. Neke od ideja kako sami sebe možete podsjetiti da je očima potreban odmor jesu da podesite alarm na mobitelu ili na jedan post-it zapišete '’20 minuta'', što će vas automatski podsjetiti na pauzu.

Treptanje pomaže u održavanju vlažnosti očiju pa se kod višesatnog boravka pred nekom vrstom ekrana savjetuje i da uzmete pauzu i trepćete neko vrijeme. U jednoj minuti prosječna osoba trepne i do 16 puta, no kod dugotrajnog gledanja u ekran, ta se brojka smanjuje i do 5 puta. Ako se slučajno ne možete natjerati da trepćete, možete koristiti i umjetne suze.

Umor očiju može izazvati i udaljenost na kojoj se nalazi monitor ili TV od vaših očiju. Minimalna udaljenost koja treba biti između vaših očiju i ekrana jest udaljenost ispružene ruke što znači da kada ispružite ruku vršcima prstiju ne smijete dotaknuti ekran.

Monitor ili TV postavite bočno od izvora svjetlosti u prostoriji jer tada dolazi do najmanje refleksije. Naprežu li vam se oči previše kod rada na računalu, provjerite kontrast, rezoluciju, osvjetljenje i veličinu teksta te postavite na ono što vam najbolje odgovara.

Što je plava svjetlost i kako utječe na oči?

Svi znamo da sunčeva svjetlost sadrži crvene, narančaste, žute, zelene i plave zrake te brojne nijanse ovih boja s različitim energijama i valnim duljinama. Zrake dužih valnih duljina imaju manju energiju (crvene zrake), a zrake kraćih valnih duljina imaju veću energiju (plave zrake). Točnije, valna duljina plavog svjetla je 380 do 500 nm, što ga čini najsnažnijim svjetlom vidljivog spektra koje prolazi kroz leću i rožnicu te pada direktno na mrežnicu.

Plava svjetlost najviše je prisutna u sunčevom svjetlu, ali i u štednim žaruljama te bijelom LED svjetlu koje emitiraju ravni ekrani televizora, monitora, tableta, računala i pametnih telefona.

Koristite li često neke od navedenih uređaja, posljedice koje se mogu javiti na vašim očima su umor, crvenilo, suhoća i iritacija oka.

Danas je teško ne provoditi vrijeme ispred ekrana navedenih elektroničkih uređaja pa je uz pridržavanje svih uputa i savjeta s početka članka najsigurnije i nabaviti naočale sa zaštitom od plave svjetlosti. Na Adrialece.hr zaštitu možete dodati na bilo koje dioptrijske naočale ili samo na okvire bez dioptrije. Nošenje naočala s Blue Blocker filterom smanjuje zamor i suhoću očiju te nesanicu.

Trebate nove naočale?

Osim pridržavanja navedenih savjeta, za zdrave i odmorne oči potrebno je redovno obavljati pregled kod oftalmologa i imati odgovarajuće dioptrijske naočale.

Na web trgovini Adrialece.hr možete pronaći i naočale mladog europskog branda Crullé o kojem u zadnje vrijeme možete čuti puno riječi hvale. Osim vrhunske kvalitete i modernog dizajna, cijena je još nešto što će vas oduševiti.

Ova web trgovina daruje vam i 30% popusta na sve korekcijske okvire marke Crullé. Kod koji je potrebno unijeti prilikom kupovine je CRU30

Ako ste slučajno mislili da ćete zbog izolacije trebati odgoditi kupnju novih naočala, u krivu ste. Novi trend – online kupovina naočala uz pomoć virtualnog ogledala – oduševit će vas.

Za početak vam je potrebno neko predznanje o tome koji oblici odgovaraju vašem licu.

Okviri oblika oraha najbolje odgovaraju ovalnom licu, dok duguljastom obliku lica najbolje stoje okviri koji idu više u dubinu. Uži okviri i ovalni okviri užih proporcija najbolje odgovaraju četvrtastom obliku lica, a okruglom licu najbolje će pristajati uži četvrtasti okviri koji izdužuju lice.

Najrjeđi oblik lica – dijamantni oblik – naziv je za uže lice u području očiju i brade dosta visoke i izražene jagodice. Ovom licu najbolje pristaju mačkasti okviri, ovalni ili čak naočale bez okvira.

Trokutasti oblik lica s bazom prema gore traži okvire koji su širi prema dnu i laganih boja. Isti oblik lica, ali s bazom prema dolje, koje karakterizira usko čelo, traži mačkaste i naglašene okvire.

Kod lica razlikujemo i hladni (plava baza) i topli (žuta baza) ton lica. Napomenimo da ljudima s toplim tonom lica bolje stoje okviri zlatne, bakrene, crvene, žute i koraljne boje. Za one s hladnim tonom lica savjetujemo okvire crnih, srebrnih, roza i plavih tonova.

Ako i dalje niste sigurni koji vam okviri najbolje odgovaraju, web trgovina Adrialece.hr ima rješenje i za to. Na njihovoj stranici možete pronaći virtualno ogledalo uz pomoć kojeg možete virtualno isprobati dioptrijske i sunčane naočale i pronaći one savršene za vas u samo par klikova.

Kako najbolje iskoristiti vrijeme tijekom pandemije pogledajte ovdje

Sadržaj donosi Index u suradnji s Adrialece.hr te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više