Zašto je (i je li uopće) ženama toliko bitna visina muškarca?

Foto: Profimedia

NIJE TAJNA da su se desetljećima preferirali visoki muškarci kada je riječ o spojevima i osobnim vezama (barem u zapadnoj kulturi). To se vidi u anketama, studijama, pa čak i u segmentu o pristranosti prema visini u emisiji ABC News 20/20, koju može biti bolno gledati iako je emitirana prije nekoliko desetljeća.

Prebacimo li se u 2022. godinu, vidjet ćemo da nigdje ova predrasuda nije očiglednija nego na društvenim medijima, posebno na TikToku i aplikacijama za upoznavanje, piše BuzzFeed.

Iako je prosječna visina muškaraca u SAD-u 175 cm, mnoge osobe navode u svojim profilima da njihov partner mora biti visok najmanje 182 cm.

Odgovor na pitanje "Biste li izlazili s nižim muškarcem?" obično glasi - ne. S obzirom na to, mnogi muškarci će uglavnom pretjerati pa na društvenim mrežama dodati nekoliko centimetara svojoj visini.

U jednom viralnom TikTok videu, korisnica @samanthalea96 označava 182 cm na okviru vrata kako bi označila visinu poželjnog partnera. Nije iznenađujuće da su mnogi komentatori - uglavnom muškarci - imali jake reakcije u vezi s tim.

@samanthalea96 You must be at least this tall to ride #fyp #hinge #hingedating ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Alcidez Banda, visok 167 cm, živi u Pretoriji u Južnoj Africi i koristio je više aplikacija za upoznavanje, uključujući Tinder, Hinge, Bumble i OkCupid. "Mnoge će žene doslovno samo pogledati visinu i reći kako nisu zainteresirane", rekao je Banda, koji se na TikToku naziva @dezz_lee.

Međutim, stvari se možda malo poboljšavaju kada je u pitanju stigma nižih muškaraca. Izraz "niski kralj" (short king), koji je osmislio komičar Jaboukie Young-White u tweetu 2018. godine, proširio se TikTokom ovog proljeća. Korisnici su prihvatili hashtagove kao što su #ShortKing, #ShortKingsWinning i #ShortKingsAnthem, koji su zajedno imali više od 500 milijuna pregleda.

@dezz_lee Guess👀#drinkwerrr🧊 ♬ original sound - c o u r t n e y

Prema trendovima na Googleu, pretraživanja za "short kinga" porasla su tijekom sezone dodjele nagrada o šoubiznisu 2022. godine, očito potaknuta slavnim parovima poput Sophie Turner (175 cm) i Joea Jonasa (170), Toma Hollanda iz Spider-Mana (172) i Zendaye (177), a ne zaboravimo i  razliku u visini Keitha Urbana (177) i Nicole Kidman (180).

I nije naškodilo to što je Jeremy Allen White (170) otvorio sezonu "zgodnih kuhara" uspjehom emisije The Bear ovog ljeta na FX on Hulu.

Što kažu stručnjaci?

Evo što stručnjaci kažu o tome zašto postoji pristranost prema visini i kako ona utječe na intimne veze.

Predrasude prema nižim muškarcima dobro su dokumentirane. Viši muškarci zarađuju više novca i doživljavaju se kao kompetentniji, bolji vođe i inteligentniji. Jedno istraživanje iz 2007. pokazalo je da su se niži dječaci već u vrtiću smatrali manje akademski sposobnima od svojih viših kolega.

U studiji iz 2014. istraživači sa Sveučilišta St. Andrews u Škotskoj otkrili su da je visina povezana s percepcijom muškosti. Kada je riječ o aplikacijama za traženje partnera, jedno istraživanje iz 2005. pokazalo je da su muškarci koji su rekli da su visoki 190 ili 193 cm dobili oko 60% više poruka od muškaraca koji su bili visoki 172 ili 175 cm. S pozitivne strane, niži muškarci u prosjeku žive duže od svojih viših vršnjaka.

Banda je rekao da je često znao iskusiti žestoku opeklinu predrasude zbog visine i osjećaja manje vrijednosti u aplikacijama za spojeve.

"Mislim da je najgora stvar koju mi je neka djevojka ikada rekla bila: 'Ako je muškarac niži od mene, on je tu samo radi pažnje'", rekao je Banda za BuzzFeed News.

>>Zaboravite priče o visokima i crnima, niski muškarci su hit: "172 cm su nova 192 cm"

Razlozi?

Odakle dolazi ova preferencija? Razlozi su razni, barem kada su u pitanju heteroseksualne veze. Jedan je kulturološki, uključujući pretežno zapadnjačka očekivanja koja jačaju dinamiku niža žena-viši muškarac, rekla je Natalia Zhikhareva, klinička psihologinja iz Los Angelesa.

"Živimo u društvu u kojem se još uvijek cijeni visina, biti visok i biti privlačan. Kamo god pogledate, bilo da se radi o društvenim medijima, televiziji, filmovima, čak i dječjim pričama poput Pepeljuge - glavni muškarac je visok. Zamislite da šarmantni princ siđe s konja i visok je 165 cm? Preplavljeni smo tom porukom da je to ono što je atraktivno i privlačno", rekla je Zhikhareva.

S druge strane medalje, neke žene možda svoj osjećaj privlačnosti i ženstvenosti temelje na partnerovoj visini. Rachael, koja ima 25 godina i visoka je 165 cm, više voli da su muškarci njezine visine ili viši. Kaže da viši stas olakšava bilo kakvu svijest o obliku i veličini njezinog vlastitog tijela, čineći intimnost ispunjenijom i manje neugodnom.

@abbieherbert SHARE AND TAG ALL SHORT KINGS AND TALL QUEENS!!! LIKE FOR PART 2 #short #tall #height #heightdifference #couple #husbandwife #couplegoal #relatable #comedy #viral #pose #fyp #4u #surprise #shortking #parents #parentsoftiktok #itsajoke #couplecomedy #tutorial ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

"Na neki način, to bi također moglo utjecati na naš osjećaj vlastite vrijednosti. Ako na niske muškarce gledate kao na manje kompatibilne partnere, što govori o meni ako primam poruke samo od niskih muškaraca?" ističe Rachael te dodaje: "Znači li to da me nitko od finih i mišićavih muškaraca neće pogledati?"

"Visok sam 182 cm..."

U aplikacijama za traženje partnera muškarci obično ističu proporcije, započinjući svoju biografiju s ovakvim rečenicama: "Čini se da je visina ovdje važna, pa prije nego što pitate, reći ću da sam visok 182 cm."

To je taktika koja definitivno može potaknuti prelazak prstom udesno - prema aplikaciji za spojeve Badoo, ključna fraza za muškarce u pretragama bila je "182 cm". Ali to također stavlja žene u nezgodnu situaciju da moraju pribjeći visini kao kriteriju ili mjerilu onoga što jesu kao osobe.

"Ja sam prilično niska žena u stvarnom životu koja ne preferira visinu kod muškaraca koje upoznajem u stvarnom životu. Međutim, u aplikacijama za spojeve tražim više muškarce. Znam da mi nije stalo do toga u stvarnom životu, ali u aplikacijama sam takva jer profili nisu tako detaljni i nema mnogo toga za analizu kad se pretražuje profile muškaraca", napisala je Sabrina K. u mailu BuzzFeed Newsu.

To ne znači da je korištenje ovakvih filtera loše. Koristimo ih cijelo vrijeme kad filtriramo prema dobi, političkom statusu ili beskrajnoj ljubavi prema Lizzo. No, čini se da nas visina posebno sprječava da dobijemo pravi osjećaj za osobu koja bi inače mogla biti kompatibilna po drugim karakteristikama, smatra Matthew Lundquist, psihoterapeut i osnivač Tribeca Therapy u New Yorku, koji se specijalizirao za terapiju spojevima.

"Aplikacije za traženje partnera iskrivljuju složene, nijansirane, in vivo, proživljene, kemijske složenosti dvoje ljudi koji su zajedno u prostoriji, bez obzira na to žele li ili ne žele ići na drugi spoj, poljubiti se, započeti vezu ili izgraditi zajednički život", rekao je Lundquist.

"Želim višeg dečka"

Trans muškarci nisu izuzeti od predrasude visine kada izlaze s hetero ženama, ističe James Barnes, terapeut koji pomaže trans osobama u tranziciji.

"Imao sam trans muškarce koji žele upoznati nekoga s kim će izlaziti. Žene će reći da su preniski, otvoreno će reći: 'Nisam čak ni protiv toga što si transrodna osoba, jednostavno nisi moj tip, želim višeg dečka.' Visina je utjecala na mnogo trans muškaraca u mom životu. Gledao sam kako propuštaju mogućnost sjajnih veza samo zbog visine", rekao je Barnes, koji je i sam transrodan.

"Ovo je osobito karakteristično ako je trans muškarcu ili pojedincu koji se identificira kao muškarac važno da se predstavi kao muškarac", rekla je Zhikareva, koja se specijalizirala za skrb i savjetovanje transrodnih osoba.

"Kad izađete na spojeve i mjerite se u odnosu na stereotip - koji pretpostavlja da ste visok i jak - i osjećate da niste u skladu s tim, bit ćete nesigurni", rekla je Zhikareva.

Ove nesigurnosti mogu, svjesno ili ne, dovesti trans osobe do samosabotirajućeg uvjerenja da će njihov nedostatak visine spriječiti svaku nadu za drugi spoj - što je način razmišljanja koji mogu imati i cisgender muškarci (op.a. opisuje osobu čiji se spol pripisan pri rođenju poklapa s očekivanim rodnim identitetom, rodnim izražavanjem i ulogama pripisanim osobama tog spola. U govornom jeziku termin se jednostavno odnosi na sve osobe koje nisu transrodne).

Za niže muškarce općenito, to može povećati osjećaj beznađa, očaja i spiralne gorčine zbog nečega fizičkog što ne mogu promijeniti, što može dodatno povećati njihov rizik za loše mentalno zdravlje.

Emocionalni stres, tjeskoba, depresija...

Utvrđeno je da aplikacije za spojeve pridonose višim razinama emocionalnog stresa, tjeskobe i depresije; anketa Pew Researcha iz 2020. pokazala je da 25% online partnera kaže kako se zbog aplikacija osjećaju nesigurnije.

Čak i ako ste "short king" koji je svladao prepreke na spojevima, borba možda nije gotova. Rođena Kalifornijka Urwah Bangi (172 cm) i njezin suprug Uwais (160), koji je podrijetlom iz Ujedinjenog Kraljevstva, redovito objavljuju videozapise o svojoj visinskoj razlici na TikToku.

Sama Bangi nikad nije preferirala visinu dok je odrastala; njena majka bila je viša od oca, a njegova visina jednostavno nije bila diskriminirana u njihovom kućanstvu. Ali kada se Bangi udala za svog muža i kada su počeli objavljivati videozapise na društvenim mrežama, komentari puni mržnje bili su neumoljivi.

@uwaisandurwah Replying to @pretttypersian at the end of the day im glad i dont have to put the camera on and say hey do smthn cute 😭 id rather have genuinely caught cute moments vs staged cute moments 😳 but if youre wondering why we dont have as many ‘romantic’ videos, thats the reason why lol. our first response isnt to turn on the camera or do things for the camera 😂 usually we catch it when we turn on the camera for smthn small like a few secs of a vlog and then i leave it on and watch it back and see the cute moments 🥺 #foryou #fyp #muslim #muslimcouple #muslimtiktok #pakistani #indian #indiantiktok #britishlivinginusa #britishinamerica #heightdifference #british #american #california #urwahbangi #uwaisbangi #uwaisandurwah #urwahanduwais #cutecouplegoals #desi #desiculture #southasian #southasianculture ♬ original sound - thee bangis 🫶🏽

"Bilo je mnogo transfobičnih komentara. Govorili su mi da sam prikrivena lezbijka i da je Uwais trans muškarac jer je nizak. Njega feminiziraju, a mene maskuliniziraju zbog moje visine. Ako u videu on radi nešto lijepo za mene, oni kažu: 'Oh, on je kao djevojčica.' A ako je to video na kojem stojimo zajedno, oni kažu: 'Oh, pogledaj je, stoji sa svojim sinom' ili tako nešto glupo", kaže Bangi za BuzzFeed.

Bangi sada filtrira svaki komentar na svoje TikTok videozapise i traži od svog supruga ili prijatelja da odobri komentare; mržnja može biti prevelika za podnijeti. Ona sugerira da fiksacija na visinu može dovesti do toksičnog ponašanja i stavova izvan aplikacija za traženje partnera.

Posljednjih godina, osobito tijekom pandemije, online platforme i aplikacije za upoznavanje radile su na većoj osobnoj autentičnosti, kompatibilnosti i interakcijama u stvarnom životu. Ipak, unutar algoritama vreba rizik da postanemo previše površni, barem kod nekih ljudi, smatra Barnes.

"Imam prijatelje koji koriste te aplikacije za upoznavanje i plitkost izlazi na vidjelo, a oni inače nisu plitki ljudi. Većina ovih aplikacija dizajnirana je da se bavi samo izgledom, što je poražavajuće jer svi ljudi traže neku vezu", govori Barnes.

Pitanje osobne preferencije

Visina Alcideza Bande (muškarca s početka teksta) i ono što to znači za žene s kojima komunicira putem aplikacija uzrokovalo je tjeskobu i učinilo da se osjeća nesigurno. Ali on razumije da se sve svodi samo na osobnu preferenciju.

"Mislim da sam došao do razumijevanja da je to pitanje preferencije. Ako mi kažu da im se ne sviđam jer vole više muškarce, to je potpuno razumljivo. To je još uvijek samo nečija preferencija. I ja želim birati pa onda moram to dopustiti i drugoj osobi", objašnjava Banda.

Visina je također nešto što ne možemo lako promijeniti, ističu Zhikareva i Lundquist (osim ako ne želite proći kroz mučnu operaciju koja doslovno lomi kosti). A ako to ne možemo promijeniti, ne trebamo trošiti pažnju i energiju na to, iako to često nije lako.

"Prvi korak zapravo je samoprihvaćanje", rekla je Zhikareva uspoređujući to s igrom pokera: "Karte koje ste dobili su visina i vaš osjećaj u vezi s tim. Ovdje još uvijek imate priliku igrati razborito i pametno ili sjediti i razmišljati do te mjere da vam to proguta cijeli identitet. I onda se nesvjesno samosabotirate svaki put kad izađete na spoj."

Samopouzdanje je od velike važnosti, naglašava Zhikareva, jer može daleko nadmašiti svaki dodatni centimetar.

"Ženska tijela se pomno preispituju na način kojem muška nisu izložena"

Aplikacija za pronalaženje partnera Lundquist korisnicima preporučuje da se ne pridržavaju nikakvih strogih kriterija o fizičkim atributima osobe i da umjesto toga ispitaju svoje nesvjesne predrasude i ono što se nadaju postići.

"Postoje li drugi načini na koje možemo podesiti filter i pustiti da nešto drugo obavi posao otkrivanja? Cilj aplikacija je što brže doći do osobnog susreta s nekim jer tada zapravo doživljavate nekoga u njegovoj složenosti i možete se prepustiti iznenađenju", rekao je Lundquist.

Također preporučuje da ljudi koji nisu imali uspjeha s aplikacijama, vjerojatno zbog svoje visine, uzmu pauzu od tehnologije i traže offline kako bi imali više prilika za upoznavanje ljudi gdje ih visina ne izbacuje iz konkurencije.

Važno je napomenuti da iako negativna predrasuda prema nižim muškarcima nije prihvatljiva, ženska su tijela odavno objektivizirana i nastavljaju biti takva na platformama za spojeve.

"Ženska tijela se pomno preispituju na način kojem muška nisu izložena. To ne znači da predrasuda prema visini nije bolno i frustrirajuće iskustvo. Mislim da muškarce treba podsjetiti da je to stvarnost u kojoj oni, u većini slučajeva, prolaze bolje s obzirom na vrstu objektivizacije i krutih ograničenja koja ljudi imaju oko tijela i estetike", rekao je Lundquist.

A i na kraju krajeva, ljubav se može dogoditi na potpuno neočekivane načine.

Pročitajte više