Zašto je Tetris savršena videoigra?

Foto: Shutterstock

"IGRAO sam je pet minuta i još je vidim u snovima!" govori poduzetnik Henk Rogers (glumi ga Taron Egerton), očiju iskolačenih od uzbuđenja, u sceni iz novog filma Tetris. Rogers pokušava uvjeriti investitora da se odvoji od milijuna dolara kako bi osigurao međunarodna licencna prava za igru. "Ovo je poezija. Umjetnost i matematika u magičnom sinkronicitetu", dodaje uvjerljivo. 

Smješten u 1980-ima, film prikazuje odvažnog Rogersa kako leti u Sovjetski Savez u ciljem da prenese Tetris, igru ​​koja ga je oduševila na poslovnom sajmu, s onu stranu Željezne zavjese. Upoznavši tvorca igre Alexeya Pajitnova u Moskvi, sklapa s njim nevjerojatno partnerstvo, i započinje utrku s vremenom i službenicima KGB-a kako bi izvukao Tetris iz SSSR-a, piše BBC.

Iako to zapravo nije "film o Tetrisu", već geopolitički triler u kojem je Tetris glavna točka radnje, on je ipak podsjetnik na globalni utjecaj legendarne igre, koja se nalazi u rijetkoj skupini igara, uz Super Mario Bros i Space Invaders, koje osvajaju publiku desetljećima nakon svojih početaka. 

 

Na papiru, Tetris se ne čini ni blizu impresivno igračko iskustvo kao kinematografski postapokaliptični ep The Last of Us, niti može pružiti adrenalin vožnje ukradenog automobila u neonski zalazak sunca u Grand Theft Auto: Vice City.

Ipak, Tetris je igra s najvećim brojem prijenosa na različite uređaje svih vremena i jedan od komercijalno najuspješnijih pothvata u igricama, s nevjerojatnih 520 milijuna prodanih primjeraka. Dakle, što Tetris čini takozvanom "savršenom" videoigrom, kako to Egertonov lik govori u filmu?

Uzbuđenje igranja

Koncept Tetrisa je zapanjujuće jednostavan: tetromino oblici (geometrijski oblici sastavljeni od četiri kvadrata) padaju jedan po jedan s vrha zaslona. Igrač mora slagati te oblike tako da tvore vodoravne linije, koje naknadno čiste blokove i oslobađaju dodatni prostor. 

Međutim, blokovi imaju tendenciju kaotičnog nakupljanja, stvarajući osjećaj gušenja sličan pritisnutosti na prozor u prepunom metrou. Ako uspješno igrate borit ćete se kroz razine na kojima blokovi padaju sve brže i brže, a kraj nikad nećete dočekati..

"Odgovarajući na neprestano pristizanje blokova, organizirajući ih, taktički smještajući neke o kojima ćete kasnije brinuti dok strateški dodajete i kombinirate druge u oblike i strukture s potencijalom za buduće uklanjanje, Tetris nudi zavodljivi potencijal djelovanja i kontrole u moru prividnog kaosa", objašnjava profesor James Newman, suvoditelj Playable Media Laba na Sveučilištu Bath Spa.

Tetris je igra koja potiče kritičko razmišljanje, smatraju znanstvenici iz Mind Research Networka, koji tvrde da visoka izloženost Tetrisu uzrokuje da mozak troši manje glukoze i postaje produktivniji. 

"Ako pogledate dizajn Tetrisa, sve ima svoje mjesto; nema dodataka i destiliran je do svog najčišćeg oblika," dodaje razvojni programer videoigara Niels Monshouwer, suosnivač WeirdBeard Gamesa odgovornog za zabavnu puzzle igru ​​Tricky Towers iz 2016., koja djeluje kao križanac Tetrisa i Jenge.

"Lagan za naučiti, težak za savladati"

Na pitanje zašto se tako jednostavna igra kao što je Tetris tako često navodi kao vrhunac razvoja videoigara, Monshouwer pojašnjava: "To je glavni primjer 'lakog za naučiti, ali teškog za svladati'. Na najosnovnijoj razini, postoji zadovoljstvo u čišćenju redova. Svaki put kad igrate, postajete bolji. Možete ući u sistem u kojem vaše ruke i um postaju jedno."

Možda će trebati godine da se savlada šah, ali jednostavnost Tetrisa znači da gotovo svatko, bio okorjeli igrač ili ne, može intuitivno razumjeti što mu je činiti. 

"Tetris je doista minimalistički dizajn igre u svom najboljem izdanju. Nije pokušavao rekreirati znanstveno-fantastične ili akcijske filmove s jeftinom grafikom, umjesto toga oslanjao se na ograničenja računala tog vremena. Također je bio dovoljno apstraktan da ako niste gamer, i dalje se možete uvjeriti da to nije videoigra, nego samo neka vrsta geometrijske slagalice ili mozgalice", objašnjava tehnološki novinar Dan Ackerman, autor knjige The Tetris Effect: The Game that Hypnotized the World.

Da bismo doista razumjeli kako je Tetris uspio "hipnotizirati svijet", kako tvrdi Ackermanova knjiga, važno je pronaći njegove korijene. Iako mnogi ljudi pretpostavljaju da je Tetris kreirao japanski izdavač Nintendo (s obzirom na golemi uspjeh igre na njihovoj prijenosnoj konzoli GameBoy), to je zapravo djelo ruskog programera Alexeya Pajitnova. 

Prvo je stvorio Tetris 1984. godine kao malu zabavu kako bi ublažio napetost rada za Akademiju znanosti Sovjetskog Saveza na vrhuncu Hladnog rata. Unatoč korištenju primitivnog računala Electronika 60, koje nije bilo u stanju stvoriti grafiku, Pajitnov je upotrijebio simbol zagrada na svojoj tipkovnici kako bi replicirao cigle koje su mu svijetlile u umu, na kraju kodirajući rudimentarnu igru.

"U mnogim igrama uništavate stvari, ali u Tetrisu imate iluziju da cijelo vrijeme nešto gradite"

Što se tiče imena Tetris, ono je došlo od Pajitnova kombinacijom grčke riječi tetra (što znači četiri, poput broja polja u svakom od padajućih blokova u igri) i njegovog omiljenog sporta tenisa. Postoji nagovještaj nacionalnosti tvorca igre u korištenju Korobeinike, ruske narodne pjesme, kao melodije Tetris teme u mnogim inkarnacijama igre, počevši od verzije na GameBoyu. 

"U mnogim igrama uništavate stvari, ali u Tetrisu imate iluziju da cijelo vrijeme nešto gradite. To je konstruktivno i pozitivno i čini vas pametnima", objasnio je Pajitnov u intervjuu za Polygon 2019.

Srž novog filma o Tetrisu je odnos između Rogersa (Egerton) i Pajitnova (Nikita Efremov), koji se udružuju unatoč svojim kulturološkim razlikama i uspijevaju izvući videoigru iza Željezne zavjese u vrijeme kada politika zemlje bila je antikapitalistička. 

Dok se dvojac udružuje kako bi spriječio britanskog izdavačkog mogula Roberta Maxwella (Roger Allamo) u dobivanju prava i uvjeravanju predsjednika Mihaila Gorbačova da dopusti prodaju Tetrisa diljem svijeta, njihovo partnerstvo izokreće hollywoodski klišeizirani prikaz borbenih odnosa SAD-a i Rusije. 

Tetris i Hladni rat

Umjesto da snimi film o Tetrisu, videoigri kao takvoj, redatelj Jon S. Baird je bio fasciniran ovom ljudskom pričom koja stoji iza slavne videoigre. 

"Originalni naslov filma zapravo je bio Falling Blocs, baš kao i istočni blokovi koji su se raspali nakon raspada Sovjetskog Saveza. Mislio sam da je to stvarno sjajan naslov. Za mene je Tetris prijateljski film i hladnoratovski triler, ali srž toga je ova ljudska priča između dvojice momaka koji su nevjerojatno različiti, a ipak uspijevaju stvoriti ovu veličanstvenu igru", rekao je redatelj.

"Jedini razlog zašto je Henk pronašao Tetris je taj što je bio piratiziran ilegalno izvan zemlje. Tetris nije trebao napustiti Sovjetski Savez. Piratizirati nešto tada je značilo da se mora prokrijumčariti iz zemlje na disketi. To vam pokazuje snagu igranja i kako je to globalni jezik koji nadilazi političke razlike", dodao je.

U filmu je Rogers prikazan kao netko tko je vjerovao da Tetris neće biti samo hit igra, nego i okidač Rusiji da ohladi Hladni rat i prihvati globalni kapitalizam. U jednoj sceni drsko pita časnika KGB-a: "Zar ne želite pokazati svijetu da je Sovjetski Savez nešto više od raketa i vojne moći?" Ali nije li Rogers doista samo još jedan oportunistički biznismen koji pokušava uzeti dio igre koju nikada nije stvorio? 

"Henk je doista ispunio svoje obećanje Alexeyu. U filmu postoji rečenica u kojoj on kaže: 'Učinit ću te milijunašem!' I jest! Zapravo, pretvorio je Alexeya u multimilijunaša. Imao sam priliku provesti vrijeme s njima obojicom i bilo je jasno da je Tetris stvorio ovo trajno prijateljstvo. Njihove obitelji još uvijek su jako povezane", rekao je Baird.

Svjetsko prvenstvo u Tetrisu

Dalekosežni utjecaj Tetrisa na svijet danas je utjelovljen u Classic Tetris World Championshipu (CTWC), godišnjem turniru koji je pokrenut 2010. i sada se održava u Portlandu u Oregonu, a koji okuplja elitne igrače koji se međusobno natječu u mečevima od pet rundi na Nintendo Entertainment System konzolama. 

Njegov predsjednik Vince Clemente se prisjeća: "Moja ljubav prema Tetrisu počela je kada sam dobio igru za Božić 90-ih. Moja obitelj i ja bismo sjedili i naizmjenično igrali. Počeli bismo od razine 0. Nervirao bih se što moja sestra nije pritisnula tipku za ubrzano spuštanje blokova."

Clemente kaže da je veliki pokretač privlačnosti CTWC-a bezbrižna atmosfera koju igra potiče, nešto što se jako razlikuje od pohađanja turnira u drugim kompetitivnim igrama. 

"Za razliku od drugih e-sport zajednica koje mogu biti pomalo toksične, u Tetris zajednici igrači podržavaju jedni druge. Mislim da u konačnici to dolazi iz činjenice da zapravo igrate igru samo ​​protiv sebe. Vi ste odgovorni za to kako igrate i što postižete. Što se zajednice tiče, svi govorimo isti jezik, Tetris, i to je ono što nas spaja", pojašnjava.

"Zagonetke izgrađene oko geometrije univerzalna su ideja"

Od Minecraftovih otkačenih alata za kreativnost do omiljenih igara za pametne telefone kao što su Angry Birds i Candy Crush Saga, koje igraju milijuni ljudi, utjecaj Tetrisa je posvuda. 

"To je zapravo stvorilo puzzle žanr u videoigrama, dokazujući da su ove vrste igara bile vrijedne truda. Stotine, ako ne i tisuće igara krenule su njegovim stopama", smatra Brian Brown, strip crtač koji je napisao Tetris: The Games People Play, hvaljenu grafičku novelu koji prepričava priču o Henku i Alexeyu.

S novim filmom koji će zasigurno pojačati svijest o Tetrisu i ponovno pokrenutom franšizom Tetris Effect koja donosi igru ​​na moderne konzole, dodajući proširenje gdje do tri osobe mogu igrati zajedno, Brown je uvjeren da će mlađe generacije uskoro početi gledati na Tetris s istim poštovanjem kao što gledaju na šah. 

"Čim Tetris počne, igrač duboko razumije da je to izazov kojem se vrijedi vratiti. Jednostavniji je i lakši za naučiti od šaha i nije ništa manje izazovan. Mnogi bi mogli reći da je i puno zabavniji", govori Brown. Za Ackermana, činjenica da Tetris ima tako duboke temelje osigurat će da će se igrati i za 100 godina. 

"Sjetite se da osnovna matematička zagonetka iza Tetrisa, nazvana pentomino, postoji od ranih 1900-ih, a zagonetke izgrađene oko geometrije univerzalna su ideja. Mnoge retro igre ne stare dobro. Ili ih ljudi pokušavaju ponovno stvoriti s 'modernom' privlačnošću ili stavljaju novi sloj boje na staru igru, otuda svi 'remasteri' i 'remakeovi' videoigara. Tetris izbjegava ovu zamku, jer mu nije potrebna velika grafička nadogradnja da bi izgledao moderno. Izvorni dizajn bio je toliko svevremenski da će uvijek funkcionirati", kaže on.

Pročitajte više