Zašto nam najbolje ideje padaju na pamet tijekom tuširanja?

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI misle da mogu objasniti zašto nam najbolje ideje redovno dolaze pod tušem, a tvrde i da za to postoji savršeno jasan razlog.

Mnogi od nas često dožive neočekivane trenutke "prosvjetljenja" dok se tuširamo, bilo da je to dobar prijedlog za večeru ili posebno učinkovit argument za neslaganje s nekim. Tim znanstvenika predvođen Zacom Irvingom sa Sveučilišta u Virginiji i Caitlin Mills sa Sveučilišta u Minnesoti odlučio je dublje istražiti ovaj fenomen kako bi pokušao utvrditi zašto se to događa.

Podijelili su svoja otkrića u novoj studiji pod nazivom Efekt tuširanja: Lutanje uma olakšava kreativnu inkubaciju tijekom umjereno angažiranih aktivnosti, objavljenoj u časopisu Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts. Iako se tuširanje može činiti kao najmanje inspirativno vrijeme za "protok" vaših najboljih misli, prema istraživačima, to je nešto što vam zapravo ide u prilog.

Kada obavljamo nezahtjevan zadatak, naše misli imaju tendenciju "lutati"

Irving, Mills i njihovi znanstveni suradnici temelje rezultate na istraživanjima objavljenim prije deset godina koja su, čini se, potvrdila da kada obavljamo nezahtjevan zadatak, naše misli imaju tendenciju "lutati", dopuštajući kreativnosti da teče.

"Postoji istraživanje iz 2012. godine, nadahnuto distrakcijom Benjamina Bairda i kolega, koje je stvarno imalo odjek i koje je utvrdilo da lutanje misli koristi kreativnosti i kreativnoj inkubaciji", rekao je Irving. 

U novoj studiji sudionici su zamoljeni da osmisle alternativnu upotrebu cigle ili spajalice, a istraživači su ih podijelili u dvije grupe – jedna je gledala "dosadan" video dva muškarca kako slažu rublje, a druga je gledala "umjereno zanimljiv" isječak filma. Tim je otkrio da je tijekom gledanja videa postojala pozitivna korelacija između lutanja misli i kreativnih ideja koje su generirane.

"Čini se da ljudi često stvaraju kreativne ideje tijekom umjereno angažiranih aktivnosti, poput tuširanja ili hodanja", napisali su autori u studiji.

Pročitajte više