Zašto se publika toliko smijala golom muškarcu na pozornici Oscara?

Foto: Profimedia/EPA

JEDAN od najviralnijih trenutaka s ovogodišnje dodjele Oscara pripao je Johnu Ceni. Američki hrvač i glumac pojavio se gol (doduše, ne potpuno) na pozornici dodjele najprestižnije filmske nagrade kako bi najavio kategoriju za najbolju kostimografiju. 

Naime, Cena je ključne dijelove prekrio omotnicom te se našalio da je on dokaz da su "kostimi zaista jako važni". Kasnije se ispostavilo da Cena zapravo nije bio sasvim gol. Osvanule su fotografije iza pozornice na kojima se vidi da ima takozvanu vrećicu čednosti (eng. modesty pouch) koju glumci koriste prilikom snimanja intimnih scena. 

Zašto je Cena bio golišav na Oscarima?

Ove godine je točno 50 godina od trenutka kada je nepoznati goli muškarac uletio na pozornicu Oscara 1974. godine, u trenutku kada je voditelj David Niven najavljivao Elizabeth Taylor. Cena je svojim skidanjem zapravo obilježio taj sad već povijesni trenutak za Oscare.

No to nije jedini cilj njegovog skeča.

Zašto je goli muškarac toliko smiješan?

John Cena je svojim performansom naglasio nepopravljivu rodnu neravnotežu. 

Dok je Cena izvodio svoj skeč, publika je urlala, smijala se i pljeskala. Cena je uspio - gledatelji i publika bili su oduševljeni, a on je naglasio koliko je kostimografija važna. No zašto su se svi toliko smijali golom muškarcu na pozornici najpoznatije holivudske nagrade?

Dogodio se element iznenađenja. Publika se smijala jer se nešto rutinsko (u ovom slučaju najava sljedeće kategorije) pretvorilo u nešto neočekivano. Bi li se publika jednako smijala da je umjesto Cene bila gola žena na pozornici? Ne bi. Tako smatra Rhonda Garelick, kolumnistica New York Timesa

Emily Ratajkowski na afterpartyju Oscara

"Vidjeti golu ženu na pozornici na dodjeli Oscara nikada ne bi moglo biti smiješno, jednostavno zato što je uobičajeno vidjeti ženska tijela u različitim oblicima gole haljine na crvenom tepihu, a i u filmovima", zaključuje ona. 

"Humor je proizašao iz toga što je Cenin performans jasno odrazio ono što žene uvijek rade - sve do sitnih, nesigurnih koraka", dodala je.

Brazilska pjevačica Anitta na afterpartyju Oscara

Žene na crvenom tepihu moraju paziti na svaki korak. Kao što je i Cena morao

Slavnim ženama cilj je na dodjeli Oscara izgledati savršeno. Za spektakularne haljine daju vrtoglave iznose. I ove godine, kao i prethodnih, bilo je haljina koje su podosta toga otkrivale. Duboki izrezi, prozirni materijal... Nije udobno nositi takvu odjeću, a treba i pripaziti da haljina ne otkrije više nego što bi trebala.

Jodie Turner-Smith na afterpartyju Oscara

"Žene koje su tako odjevene točno su onoliko nervozne koliko se Cena pretvarao da jest. I to daleko duže od nekoliko minuta koliko je trajao njegov skeč", piše Rhonda. I baš kako je Cena bio oprezan tijekom šetanja na pozornici, isto tako se ponašaju i holivudske glumice u svojim haljinama. Neprirodno i oprezno hodaju kako bi izbjegle katastrofu.

"Superfit goli muškarac koji se pretvarao da je izbezumljen jer se skinuo na dodjeli Oscara bio je više nego smiješan. Bio je to mini odraz još uvijek ogromnog rodnog jaza na najvišoj razini mode", zaključuje Rhonda.

Pročitajte više