Zastrašujuće otkriće: Pronađen fetus morskog psa s dvije glave

Foto: Journal of Fish Biology

BIOLOZI Sveučilišta Malaga otkrili su embrij morskoga psa s dvije glave tijekom istraživanja i sortiranja stotina embrija morskih pasa vrste Galeus atlanticus u svom laboratoriju, javlja Vox. Ono što su željeli utvrditi bilo je kako se razvija kardiovaskularni sustav te vrste.

"Svaka je glava imala usta, dva oka, mozak i pet škržnih otvora sa svake strane", piše u istraživanju objavljenom u Journal of Fish Biology.

Dvije su se glave spajale u jedno tijelo u kojem su se nalazila "dva srca, dvije jetre, dva želuca i dva jednjaka", a dva morska psa dijelila su crijeva, bubrege i reproduktivne organe.

Ovo je prvi put da je pronađen morski pas s dvije glave kod vrste koja liježe jaja, navodi se u istraživanju, Naime, ovakvi slučajevi dosad su zabilježeni samo kod vrsta koje na svijet donose živu mladunčad, no i u tim slučajevima riječ je o jako rijetkoj pojavi. U znanstvenoj se literaturi spominje samo sedam sličnih primjera u kojima su otkrivene vrste morskih pasa s dvije glave, dok su dva od njih pronađena u prirodi. Znanstvenici su ovaj rijetki primjerak morskog psa eutanazirali sačuvali u alkoholu i formalinu.

Nitko ne zna bi li mogao doživjeti zrelost, rekao je biolog i autor u Hakai magazinu David Shiffman u razgovoru d Michelle Heupel, znanstvenicom australskog Instituta za znanosti o moru.

"Mogao bi živjeti nakon rođenja, no jako kratko. Nije jasno koja bi mu glava otežavala plivanje i hvatanje plijena, i bi li zajednički unutarnji organi funkcionirali", rekla je ona.

Dodala je da su ovakve malformacije rijetke i nisu prijetnja u očuvanju pojedinih vrsta morskih pasa.

Blizanci s dvije glave jako su rijetki kod svih vrsta kralježaka, uključujući i ljude, no i dalje je nerazjašnjeno što uzrokuje spajanje fetusa morskih pasa, ističu znanstvenici. Dodaju da u inkubatorskim tankovima nije bilo teratogena, tvari koje mogu dovesti do malformacija u plodova. 

Pročitajte više