Zbog krive dijagnoze na tri mjeseca zatvorili je na psihijatriju, danas je top model

Foto: Instagram

MLADA žena iz Velike Britanije koja je mjesecima bila zatvorena u psihijatrijskoj ustanovi zbog krive dijagnoze postala je uspješan model.

Lucy Dawson (24) iz Lincolna živjela je normalnim životom studentice dok nije završila u bolničkom krevetu s potencijalnom smrtonosnom bolešću, piše The Sun.

Davali su joj razne lijekove i tijelo joj je počelo otkazivati, a njezini roditelji mislili su da će umrijeti. Lucy je čak dobila i elektrošokove mozga na 21. rođendan dok su liječnici očajnički pokušavali liječiti njezino stanje.

Međutim, Lucy nije imala psihijatrijsku dijagnozu već je patila od rijetke bolesti mozga zvane encefalitis, koja uzrokuje upalu mozga i može dovesti do napadaja i smrti.

Nakon tri mjeseca, napokon je dobila točnu dijagnozu i počela se oporavljati, a danas je uspješni model.

Njezini problemi počeli su prije četiri godine kad je počela imati iznenadne i jake migrene, osjećala se depresivno i većinu vremena počela provoditi u krevetu. Kaže kako su njezini prijatelji mislili da se potpuno promijenila, a uskoro je pretrpjela i dvije manične epizode.

Uništila je svoju sobu, počela se manijakalno smijati i plakati te vrištati uz izjave kako nikad neće pronaći dečka. Roditelji su joj htjeli pomoći i odveli su je u bolnicu, no na putu do tamo Lucy je pokušala iskočiti iz automobila u pokretu, a u bolnici je rastrgala sve zavjese u prostoru za čekanje.

Smještena je u psihijatrijsku jedinicu i tamo je bila tri mjeseca prije nego je dobila točnu dijagnozu. "Čitavo vrijeme vjerovali su da sam imala mentalni slom", rekla je. "Zapravo sam bila bolesna i mogla sam govoriti sve manje svakoga dana. Naposljetku, postala sam katatonična i nisam se uopće mogla kretati."

Do 21. rođendana liječnici su njezinim roditeljima rekli da umire pa su pokušali s elektrošok-terapijom - koju NHS rijetko koristi. Premještena je u bolnički krevet gdje je i dalje imala napadaje.

Kad je napokon otpuštena iz bolnice, nije mogla hodati i morala je koristiti kolica. No polako s vremenom se oporavila i uspjela diplomirati na sveučilištu. 

Tad ju je primijetio Zebedee Model Management, agencija koja osobama s invaliditetom u kojima vidi potencijal omogućuje modna snimanja. Danas Lucy rado kao model za velike brendove i radi na promicanju zastupljenosti osoba s invaliditetom u modnoj industriji.

Doktorica Ananta Dave čak se ispričala obitelji zbog "usluge ispod njihovog standarda" te zbog utjecaja koje je to imalo na Lucy i njezinu obitelj.

"Predani smo pružanju visokokvalitetne, sigurne njege pacijenta i uspostavljeni su robusni interni istražni postupci kako bismo naučili lekcije za budućnost", poručila je.

Lucy danas ima i više od 33 tisuće pratitelja na Instagramu, a taj broj u stalnom je porastu nakon što je njezina priča postala viralna.

Pročitajte više