Zbog objave na Facebooku osuđen na 35 godina zatvora

Foto: 123rf/Rex/Shutterstock

TRIDESETČETVEROGODIŠNJ muškarac s Tajlanda osuđen je na 35 godina zatvora jer je na Facebooku vrijeđao tajlandsku kraljevsku obitelj, prenosi Guardian.

U Tajlandu je od 2014. na vlasti vojna hunta koja stoji uz kralja Mahaa Vajiralongkorna. Kritiziranje kraljevske obitelji u medijima i na društvenim mrežama tamo je strogo zabranjeno, a ovo je do sad najstroža kazna za takav čin.

Muškarac po imenu Wichai je optužen jer je navodno s tuđeg profila na Facebooku objavio sedam videa i fotografija kraljevske obitelji. U pritvoru je proveo godinu dana, tvrdeći da je nevin, no na kraju je ipak priznao krivnju.

Prvotno mu je prijetila kazna od 70 godina, ali su je zbog priznanja prepolovili, pa je umjesto po 10 godina za svaku objavu kazna smanjena na pet.
Wichai je, navodno, objave stavio na Facebook kako bi naštetio pravom vlasniku profila.

Jedan od poznatijih slučajeva ovakvog rigoroznog kažnjavanja dogodio se prije četiri godine kad su novinara Somyota Prueaksakasemsuka osudili na 11 godina zbog dva članka u kojima je kritizirao kraljevsku vlast.

Ovakva se suđenja odvijaju u tajnosti i novinarima je bio zabranjen pristup, autocenzura u medijima je velika, upravo zbog straha od drakonskih kazni.

Istog je dana druga osoba osuđena na dvije i pol godine zatvora zbog dijeljenja audio snimke političke radio emisije.  

Pročitajte više