Zbog ubojičine posljednje želje promijenili pravila za sve osuđenike na smrt

Foto: Policijska fotografija

DESETLJEĆIMA je posljednji užitak koji je čekao osuđenike na smrt u teksaškim zatvorima bio je njihov zadnji obrok prije pogubljenja za koji su mogli izabrati praktički bilo što. To se promijenilo u rujnu 2011. zbog bizarnog zahtjeva Lawrencea Russela Brewera koji je na smrtnu kaznu bio osuđen 1998. zbog ubojstva motiviranog rasnom mržnjom. 

Brewer je, naime, za svoj posljednji obrok imao pozamašnu narudžbu. Zatražio je dva pečena pileta, narezani luk, trostruki cheeseburger sa slaninom, omlet sa sirom i suhom govedinom, rajčice, ljute papričice, zdjelu pečenih mahuna s kečapom, pola kilograma mesa s roštilja s pola bijelog kruha, tri fajitasa, pizzu, jedno pakiranje sladoleda, slatkiše s maslacem od kikirikija i tri konzerve piva. 

Ako se pitate kako je uspio pojesti toliku hranu, odgovor je jednostavan: nije. Osoblju zatvora je jednostavno rekao da - nije gladan. 

To je toliko razbjesnilo državnog senatora Johna Whitmorea da je zabranio da se ubuduće zatvorenicima za posljednji obrok dopušta biranje hrane, nego su umjesto toga počeli dobivati jelo koje je taj dan služeno i ostalim zatvorenicima. 

"On svojoj žrtvi nikad nije dao priliku za posljednji obrok. Zašto bismo ga tretirali kao slavnu osobu dva sata prije pogubljenja? To je pogrešan tretman za opake ubojice. Neka jedu isto što i ostali", rekao je on za New York Times. 

Dodao je da je Brewerova bizarna narudžba bila njegov "posljednji pokušaj da se naruga sustavu". 

Pročitajte više