Željko Joksimović za Index: Zagreb je izuzetno zahtjevan

Foto: Armin Durgut/Pixsell

ŽELJKO JOKSIMOVIĆ zapjevat će svoje hitove 18. travnja u zagrebačkoj Areni. On i Zagreb posljednji put su zajedno pjevali prije dvije godine, odnosno prije početka pandemije, a srpski glazbenik raduje se što se vraća u glavni grad Hrvatske. Sve njegove fanove koji nisu ugrabili ulaznicu razveselit će činjenica da ih još ima u prodaji.

Joksimović nam je otkrio što zagrebačka publika može očekivati, prokomentirao je pjesmu srpske predstavnice na Eurosongu Konstrakte te progovorio o svojim velikim projektima i planovima.

"Poslije dvije godine prinudne pauze, računam da je vrijeme da se podsjetimo svih onih pjesama koje smo zajedno voljeli i pjevali. I da naučimo neke nove", započeo je.

Naravno, teško je ne osvrnuti se na protekle dvije godine. Kako ih je Joksimović podnio?

"Isto kao i svi ostali, uz tu sreću da sam, zahvaljujući snimanju filma Toma, i pokretanju TV kanala, imao malo više posla", priznaje.

Naime, pokrenuo je nekoliko televizija, među kojima je i K1 koja je privukla najviše pažnje izvan granica Srbije. Prije godinu dana kupio je i agenciju TANJUG, čiji je sada suvlasnik. 

"S obzirom na vrijeme, okolnosti pod kojima smo u sve to ušli, izuzetno sam zadovoljan. A motiv je bio taj neki loš TV program koji svi živimo. Pandemija, ratovi, ludnica, kao da smo u podivljalom realityju. Računao sam da mogu bar probati tu nešto promijeniti. Da dam nešto normalno, kakav život i treba biti. Svih nas", ističe.

Prvi se put okušao i kao producent, i to filma Toma. Ta uloga jako mu se svidjela.

"Sasvim novi svijet, fascinantan, čaroban, pun nekih sjajnih ljudi, koji su stvorili jedan zaista divan proizvod. Uživao sam", priznaje.

Sad kad je u filmskim vodama, morali smo ga pitati kako komentira najveći skandal s ovogodišnjih Oscara, čuveni šamar.

"Ne volim čak ni da komentiram. I drago mi je što se Will Smith sjetio da može pričati, i ispričao se", ističe glazbenik.

S druge strane rado je prokomentirao pjesmu s kojom će se Srbija predstaviti na ovogodišnjem Eurosongu. Kako je on vidi?

"Kao nešto novo, svježe, što je bilo potrebno i nama i Euroviziji. I dokaz da pandemija nije ubila kreativnost. Naprotiv, potakla je, probudila", kaže.

Iako Eurosong prati, sebe više ne vidi na eurovizijskoj pozornici, barem zasad. 

"Naravno da pratim, ali su me ova vremena natjerala da uglavnom razmišljam o tome što ću sutra. A sutra ću u Zagreb, ne u Torino", uzvraća.

Rad ga opušta pa u slobodnim trenucima opet radi nešto. Zanimalo nas je znaju li njegova mlađa djeca, sin Kosta i kćeri Ana i Srna, da su im roditelji poznate osobe?

"Znaju da smo im roditelji i da smo tu za njih. To je dovoljno", kaže.

Na pitanje je li važniji talent ili rad, odgovara: "Svakog dobrog profesionalca, u svakoj profesiji, napravio je prije svega rad. Michael Jordan bi bio samo talentiran da nije onoliko radio, i da od sebe nije zahtijevao najviše."

Iako ne voli dijeliti publiku te naglašava da zaista voli i poštuje svakog slušatelja i posjetitelja svojih koncerata, otkrio nam je što je specifično kod zagrebačke publike.

"Ono što je za Zagreb svakako specifično jest činjenica da je nekada bio centar muzičke industrije na ovim prostorima, da posjeduje tradiciju, istančan ukus i da je izuzetno zahtjevan. Opet, baš zbog toga toliko i uživam doći. Pravi izazov", napominje.

O novom albumu ne želi nam ništa reći dok ne bude gotov, a na pitanje koji je njegov najveći uspjeh u karijeri odgovara: "To što trajem, ne prestajem stvarati i ne odustajem."

Pročitajte više