Žene se radije udaju za osjećajne muškarce nego za "muškarčine"

NOVA studija potvrđuje ono što pisci ljubića već godinama znaju: za kratke veze žene biraju dominantne, moćne i promiskuitetne muškarce, ali za brak će češće izabrati osjećajnog i monogamnog muškarca.

Ta dva prototipa muškaraca znanstvenici opisuju kao "muškarčine" i "tatice" te navode da je ženama draži "tata" kao stalan partner u dugoj vezi, dok za avanture biraju macho tipove.

Tako je na primjer 60 posto žena izjavilo da bi stupilo u spolni odnos s macho tipom, ali bi ga samo 13 posto poželjelo za zeta.

Unatoč očitoj privlačnosti macho tipova, autor studije dr. Daniel J. Kruger s michiganskog sveučilišta u Ann Arboru savjetovao je muškarcima da ne pokušavaju usvojiti takvu osobnost.

Muškarčine su često na visokim položajima kao direktori tvrtki ili poznati sportaši, rekao je. Samo manjina muškaraca spada u tu kategoriju, a dominantnog, vrlo uspješnog i promiskuitetnog muškarca teško je imitirati, upozorio je Kruger.

Tijekom studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Human Nature, Kruger i njegovi kolege zatražili su od 257 studentica da pročitaju odlomke iz britanske literature 17. i 18. stoljeća u kojima se opisuju likovi koji odgovaraju jednom od dva navedena tipa osobnosti. Oko 70 posto sudionica je reklo da oni ne potječu iz zapadne Europe.

Žene su zatim odgovarale na niz pitanja o tome kakvog bi partnera izabrale u pojedinim situacijama - za seksualnu avanturu, putovanje, brak ili za budućeg zeta.

Utvrđeno je da bi na trotjedno putovanje išle s "taticama", a također bi ih češće izabrale za muževe ili zetove. Međutim, više je žena reklo da bi radije imalo seksualnu avanturu s "muškarčinom".

Činjenica da žene 21. stoljeća ovako reagiraju na stereotipe uspostavljene prije puno godina pokazuju da odgovor na muškarčine i tatice postoji već jako dugo, rekao je Kruger.

(Hina) kga dgk

Pročitajte više