Zlatni globusi: "Gospodar prstenova" napravio velik korak prema Oscarima, Michaelu Douglasu nagrada za životno djelo

HOBITI iz Shirea napravili su velik korak prema Oscarima kad je u nedjelju posljednji dio trilogije "Gospodar prstenova: Povratak kralja" osvojio četiri nagrade Zlatni globus uključujući onu za najbolju filmsku dramu.

Na svečanosti dodjele, 61. po redu, koja se mogla nazvati "Okružite uobičajene osumnjičene", svi su se favoriti pokazali i dobitnicima nagrada.

Priča o usamljenim i dezorijentiranim Amerikancima u Tokiju "Lost in Translation" redateljice Sofie Coppole, kćeri Francisa Forda Coppole, dobila je nagradu za najbolju filmsku komediju ili mjuzikl.

Redateljica je osvojila i nagradu za najbolji scenarij, a Bill Murray, glavni glumac u filmu, dobio je Zlatni globus za najboljeg glumca u filmskoj komediji ili mjuziklu.

Južnoafrička glumica Charlize Theron proglašena je najboljom glumicom u filmskoj drami za ulogu serijske ubojice Aileen Wuornos u "Monsteru".

Ljepotica Theron morala se za ovu ulogu udebljati 15-ak kilograma i poružniti se koliko je to bilo moguće - što je transformacija koju Hollywood jako cijeni.

Često zanemarivani glumac Sean Penn proglašen je najboljim glumcem u kategoriji filmske drame za ulogu oca koji traži osvetu za ubijenu kći u filmu veterana Clinta Eastwooda "Mistična rijeka".

"Cold Mountain", film u koji studio Miramax polaže velike nade za Oscare, nije prošao najbolje na dodjeli Zlatnih globusa osvojivši samo jednu nagradu - za Renee Zellweger kao najbolju sporednu glumicu.

"Gospodar prstenova: Povratak kralja" donio je nagradu Peteru Jacksonu za najboljeg redatelja, ali i za najbolju originalnu glazbu i najbolju pjesmu "Into the West" te je tako postao pobjednik u svakoj kategoriji u kojoj je nominiran.

Jackson i "Gospodar prstenova" stoga sad vode u utrci za Oscare, najvažnije filmske nagrade. I na dosadašnjim dodjelama nagrada s kraja godine dobro su prolazili.

Jackson, koji je sedam godina radio na projektu i koji se našalio da se zbog toga "osjećao kao hobit", upitan je misli li da Zlatni globusi znače Oscare.

"Ne znam, nastojim ne razmišljati tako natjecateljski. Sretan sam kad primam nagrade i vrlo zahvalan. Sretan sam što sam sudionik svečanosti", rekao je Jackson.

Iznenađenje večeri bila je Diane Keaton, proglašena najboljom glumicom u kategoriji filmske komedije ili mjuzikla za suradnju s Jackom Nicholsonom u filmu "Somethings Gotta Give".

Pennov kolega iz "Mistične rijeke" Tim Robbins osvojio je Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca.

Sean Penn nije nazočio svečanosti na kojoj su se pojavile zvijezde poput Toma Cruisea i Nicole Kidman. Ona je nosila bijelo-zlatnu haljinu otkrivenih leđa i zlatnu traku u kosi.

Za razliku od Oscara, koje dodjeljuje američka Akademija filmskih znanosti i umjetnosti 29. veljače, dobitnike Zlatnih globusa određuje Udruga stranih novinara na radu u Hollywoodu koja broji 90 članova. Oni biraju i dobitnike Zlatnih globusa u televizijskim kategorijama.

"Angels In America", dvodjelna drama dobitnica Pulitzerove nagrade, osvojila je pet Zlatnih globusa među kojima i onaj za najbolji tv film ili mini-seriju.

Al Pacino i Meryl Streep osvojili su nagrade kao najbolji glumci u "Angelsima".

Jeffrey Wright i Mary Louise Parker proglašeni su najboljim sporednim glumcima.

Najboljom glumicom u humorističnoj seriji proglašena je Sarah Jessica Parker za ulogu Carrie u seriji "Seks i grad", a Anthony LaPaglia proglašen je najboljim glumcem u dramskoj seriji za ulogu agenta FBI-ja u "Without a Trace".

Frances Conroy proglašena je najboljom glumicom u dramskoj seriji za ulogu majke u "Dva metra pod zemljom", dok je BBC-jeva serija "The Office" proglašena najboljom humorističnom serijom.

Ricky Gervais, zvijezda "The Officea", dobio je Zlatni globus za najboljeg glumca u humorističnoj seriji ili mjuziklu.

Michaelu Douglasu nagrada za životno djelo

Američki glumac Michael Douglas primio je u nedjelju na 61. dodjeli Zlatnih globusa nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo, istu nagradu koju je njegov otac Kirk Douglas primio prije 35 godina 1968.

Primajući nagradu pred suprugom Catherine Zeta-Jones, 59-godišnji glumac dobio je dugotrajni pljesak svih prisutnih, okupljenih na svečanosti dodjele Zlatnih globusa u dvorani Hilton na Beverly Hillsu.

"Catherine, tako sam sretan što mogu ovo podijeliti s tobom", rekao je Douglas.

Nagradu su mu uručili Danny DeVito i Sharon Stone kojoj je zahvalio za "devet dana provedenih u krevetu 1991." (kad su zajedno snimali "Sirove strasti").

"Njegovi prijatelji nisu znali hoće li postati glumac ili ginekolog. Sretni smo što je odabrao oboje", kazao je Danny De Vito izazvavši salvu smijeha.

Tijekom karijere Douglas je nagrađen Oscarom za najboljeg glumca 1987. godine za ulogu u "Wall Streetu".

Slijedi lista pobjednika po kategorijama sa 61. godišnje dodjele američkih filmskih i tv nagrada Zlatni globus, koje je u nedjelju na Beverly Hillsu dodijelila Udruga stranih novinara na radu u Hollywoodu.

FILM

- najbolja filmska drama: "Gospodar prstenova: Povratak kralja"

- najbolji glumac u filmskoj drami: Sean Penn, "Mistična rijeka"

- najbolja glumica u filmskoj drami: Charlize Theron, "Monster"

- najbola filmska komedija ili mjuzikl: "Lost in Translation"

- najbolja glumica u filmskoj komediji ili mjuziklu: Diane Keaton, "Somethings Gotta Give"

- najbolji glumac u filmskoj komediji ili mjuziklu: Bill Murray, "Lost in Translation"

- najbolja sporedna glumica: Renee Zellweger, "Cold Mountain"

- najbolji sporedni glumac: Tim Robbins, "Mistična rijeka"

- najbolji redatelj: Peter Jackson, "Gospodar prstenova: Povratak kralja"

- najbolji scenarij: Sofia Coppola, "Lost in Translation"

- najbolja originalna glazba: Howard Shore, "Gospodar prstenova: Povratak kralja"

- najbolja originalna pjesma: "Into the West," "Gospodar prstenova: Povratak kralja"

- najbolji film izvan engleskog govornog područja: "Osama," Afganistan

TELEVIZIJA

- najbolja dramska serija: "24"

- najbolji glumac u dramskoj seriji: Anthony LaPaglia, "Without A Trace"

- najbolja glumica u dramskoj seriji: Frances Conroy, "Dva metra pod zemljom"

- najbolja humoristična serija ili mjuzikl: "The Office"

- najbolji glumac u humorističnoj seriji ili mjuziklu: Ricky Gervais, "The Office"

- najbolja glumica u humorističnoj seriji ili mjuziklu: Sarah Jessica Parker, "Seks i grad"

- najbolji tv film ili mini-serija: "Angels in America"

- najbolji glumac u tv filmu ili mini-seriji: Al Pacino, "Angels in America"

- najbolja glumica u tv filmu ili mini-seriji: Meryl Streep, "Angels in America"

- najbolji sporedni glumac: Jeffrey Wright, "Angels in America"

- najbolja sporedna glumica: Mary-Louise Parker, "Angels in America"

Nagradu Cedil B. DeMille dobio je Michael Douglas.

Pročitajte više