Zlostavljanja, seksualizacija... HBO-ov dokumentarac otkrio mračne tajne Nickelodeona

Foto: Press

NA HBO MAXU emitiran je dokumentarni serijal Quiet on Set: the Dark Side of Kids TV, koji se bavi temom zlostavljanja djece na setovima dječjih TV serija i filmova, konkretno na televiziji Nickelodeon. Ime koje se najčešće spominje u svjedočanstvima je ono Dana Schneidera, danas 58-godišnjeg producenta i scenarista koji je radio s nekima od najvećih dječjih zvijezda kao što su Amanda Bynes i Ariana Grande.

Nekadašnji zaposlenici Nickelodeona u serijalu su podijelili potresne priče o iskustvima na setu tijekom rada s Danom Schneiderom koje su se odvijale kasnih 90-ih i ranih 2000-ih. Spominju se seksizam, rasizam i neprimjereno ponašanje Schneidera prema mlađim članovima glumačke ekipe.

Schneider je radio na nekima od najvećih Nickelodeonovih hitova kao što su The Amanda Show, iCarly, Victorious i Sam & Cat. U dokumentarcu je progovorila i nekadašnja dječja zvijezda Drake Bell. On je bio glavni svjedok 2004. godine u suđenju glumcu i filmašu Brianu Pecku zbog zlostavljanja djece. Peck je radio sa Schneiderom kao učitelj glume na projektima All That i The Amanda Show.

Također, spominjali su se i brojni Schneiderovi projekti u kojima je velike uloge imala danas megazvijezda Ariana Grande, koja je karijeru započela upravo na Nickelodeonu, uz Schneidera. Ona ipak o tom periodu nikad nije javno progovorila. Osim seksualiziranih scena u serijama i filmovima iza kojih je uglavnom stajao Schneider, spominjali su se i brojni neprimjereni fizički kontakti između njega i maloljetnika na setu.

Schneider se oglasio u 19-minutnom videu

Schneider se sinoć oglasio na YouTubeu i reagirao na optužbe iznesene u dokumentarcu. Objavljen je 19-minutni video u obliku intervjua.

"Suočen sam sa svojim nekadašnjim ponašanjima, od kojih su neka neugodna i zbog kojih žalim... I definitivno dugujem nekim ljudima prilično snažnu ispriku", započeo je pa dodao da bi sve scene iz njegovih projekata koje se smatraju "neprikladnima" trebale biti izrezane. Ipak, naglasio je da mu "u to vrijeme nitko nije izrazio zabrinutost".

U jednom trenutku se i rasplakao, prisjećajući se suđenja pedofilu Brianu Pecku, te rekao da on nije zaposlio Pecka, već drugi. Osvrnuo se i na situacije u kojima je od dječjih glumaca tražio da ga masiraju na setu. "Ispričavam se svima koje sam ikad doveo u tu situaciju... Također, ispričavam se ljudima koji su šetali setom i tome svjedočili. Tamo je bilo mnogo ljudi koji su se zbog toga možda osjećali neugodno. I njima dugujem ispriku", rekao je.

Osvrnuo se i na optužbe o nepimjerenim razgovorima u sobama za scenariste te rekao da su u tim prostorijama "neprimjerene šale česte". Isto tvrdi i za šale u samim filmovima i serijama za djecu. "Bile su pisane za dječju publiku. Ako nisu prikladne, izbacimo ih! Posljednje što želim je staviti bilo kakav sadržaj koji će uznemiriti moju publiku i natjerati ih da požele ugasiti TV. Zašto bih to ikada želio učiniti?" tvrdi.

Dodao je i da mu se "srce slomilo" kad je u dokumentarcu čuo što se sve događalo djeci na setovima, a tvrdi i da je Amandi Bynes samo pokušao pomoći da se "emancipira i odvoji od roditelja". 

Pročitajte više