Znanstvenici uvjereni: Zemlji prijeti razorni megatsunami

 Foto: Gallo Images/Getty

AKO JE vjerovati studiji koju su znanstvenici proveli na Zelenortskim otocima, životu na zemlji možda prijeti megatsunami s katastrofalnim posljedicama.

Upravo na ovom otočju na zapadu Afrike znanstvenici su naime pronašli dokaze o golemom valu koji je dosegao visinu od 244 metra, a to je područje pogodio prije 73 tisuće godina. Prema znanstvenicima, tsunami je uzrokovalo naglo urušavanje dijela velikog vulkana, pri čemu je otok Santiago nestao pod morem.

"Urušavanje može biti ekstremno brzo, a u stanju je izazvati divovske tsunamije", rekao je za Daily Mail voditelj istraživanja Ricardo Ramalho s američkog sveučilišta Columbia. Znanstvenici priznaju da su ovakve pojave rijetkost, no tvrde da bi rizične vulkane trebalo pomno nadzirati jer vrlo velika opasnost od novih urušavanja prijeti i danas.

Fogo i dalje aktivan

Vulkan Fogo koji je navodno izazvao megatsunami danas je visok 2829 metara i još uvijek je aktivan, a posljednji je put eruptirao prije godinu dana. U prosjeku, lavu izbacuje jednom u dva desetljeća.

Da se na Santiagu dogodilo nešto neobično znanstvenici su primijetili prije nekoliko godina, kada su oko 600 metara od obale, pronašli neobične, goleme vulkanske stijene visoke gotovo 200 metara. Daljnjim istraživanjem i posebnim istraživanjima došli su do zaključka da su toliko daleko odbačene upravo djelovanjem gigantskog vala.

Da teorija o urušavanju vulkana i tsunamijima "drži vodu" svjedoče i drugi vulkani za koje se pokazalo da su prošli isti proces. No, drugi znanstvenici smatraju da do urušavanja ipak dolazi sporije, u fazama, što znači da su i tsunamiji koje bi mogli očekivati mnogo manji od predviđenog razornog megatsunamija.

Pročitajte više